PRESA INTERNAȚIONALĂ: „MOLDOVA ALEGE ÎNTRE RUSIA ȘI EUROPA”

În premieră, în ultimii 20 de ani, Republica Moldova își alege președintele țării. Evenimentul este reflectat și de presa internațională și atrage atenția asupra contextului care i-ar putea determina pe alegători să aleagă un candidat prorus, după aproape șapte ani de guvernare proeuropeană.

Potrivit BBC, votarea este văzută ca o luptă între cei care sprijină legături mai strânse cu Rusia și cei care doresc integrarea în Uniunea Europeană. „Fosta republică sovietică este una dintre cele mai sărace țări din Europa și a fost lovită de un șir scandaluri legate de corupție. Începând cu anul 1996, președinții Moldovei au fost aleși de Parlament”, spune BBC.

Euronews a prezentat un reportaj video care păstrează aceeași idee: „Moldova alege între Rusia și Europa” .

Digi.24.ro transmite că prezența la vot în Republica Moldova este ridicată. „Pentru moldovenii obişnuiţi este important ca viitorul preşedinte să combată sărăcia şi corupţia”.

Revista Newsweek publică o analiză  despre situația din Moldova. „De ce primele alegeri prezidențiale directe din ultimii 15 ani din Moldova reflectă o diviziune artificială” se intitulează articolul semnat de Nicolae Reutoi, senior analist la Alaco, o firmă de consultanță în afaceri, cu sediul la Londra.

Moldovenii se pregătesc să-și aleagă un nou președinte și li se cere să aleagă între candidați proeuropeni și proruși, într-un scrutin care reflectă polarizarea peisajului politic. Dar, spre deosebire de Ucraina vecină, aceste împărțiri de tabere sunt artificiale și înșelătoare, servind doar la mascarea lăcomiei și cinismului multora dintre politicienii țării – un aspect de care atât Bruxelles-ul, cât și Moscova sunt conștiente”, scrie analistul.

Și Agerpres.ro a publicat mai multe articole despre alegerile din 30 octombrie: „Cetățenii Republicii Moldova votează duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale, pe fondul unei nemulțumiri profunde față de clasa politică, inclusiv față de liderii proeuropeni care au condus țara în ultimii ani, și a lipsei de încredere într-un viitor mai bun, după scandalurile de corupție care au culminat cu furtul unui miliard de dolari din bănci.”