„POȘTA MOLDOVEI” NU VA DISTRIBUI PUBLICAȚIILE PERIODICE

Reprezentanții presei scrise și ai ONG-urilor sunt îngrijorați de faptul că Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”, monopolistă pe piață, nu va mai avea obligația să transporte și să distribuie publicațiile periodice, potrivit noului proiect de Lege a poștei, votat în primă lectură de Parlament. Astfel, operatorul poștal va impune tarife greu de suportat.

Asociația Presei Independente (API) a transmis, recent, conducerii Parlamentului și tuturor membrilor Comisiei parlamentare pentru mass-media o scrisoare prin care atenționează asupra pericolelor pe care le conține proiectul noii legi a poștei.

La modul practic, această modificare va însemna că Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei”, operator naţional care prestează servicii poştale şi care deţine, de facto, o poziţie dominantă pe piaţă, nu va mai avea obligația legală să ridice, sorteze, transporte și distribuie publicațiile periodice. Aceste modificări legislative i-ar oferi Î.S. „Poşta Moldovei” posibilitatea discreționară să refuze colaborarea cu editorii publicaţiilor periodice sau să aplice o abordare selectivă şi discriminatorie faţă de aceștia. O asemenea situaţie ar cauza falimentul multor redacţii, ar leza dreptul constituţional al cetăţenilor la informaţie şi ar deteriora pluralismul de opinii în Republica Moldova”, se spune în scrisoarea expediată de API conducerii Parlamentului.

API a transmis Parlamentului Republicii Moldova o analiză a reglementărilor legale actuale privind distribuirea publicațiilor periodice şi câteva propuneri argumentate de amendare a proiectului Legii poştei, solicitând excluderea din proiect a modificărilor elaborate în interese corporative, care contravin interesului public general şi dreptului la informare, consfinţit de Constituţia Republicii Moldova.

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, la rândul său, susține că „scopul acestei legi este de a asigura cetățenii Republicii Moldova cu servicii poștale moderne, conform standardelor europene de calitate, și la tarife accesibile”.

Sub rezerva statului rămâne doar serviciul de trimitere a corespondenței cu limitele de greutate de până la 350 de grame. În calitate de organ de reglementare a sectorului poştal urmează a fi desemnată Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei.

evzmd.md