POMPIERII ȘI SALVATORII DIN BĂLȚI ÎN PRAGUL ZILEI PROFESIONALE

Îi vedem cum luptă cu focul, cu apa sau cum salvează oameni din fiarele mașinii. Sunt acolo, unde fără ei totul ar părea pierdut. Vorbim despre pompierii și salvatorii din Bălți, care cunosc pe propria piele ce înseamnă o viață de om și cum sună alarma când această viață trebuie salvată.

Șeful Detașamentului Căutare-Salvare nr.2, Alexandr Grigoraș, spune că fiecare persoană care activează aici, își știe bine meseria, iar greșelile sunt inadmisibile.

Pompierii recunosc că la început le-a fost mai greu, iar curajul și profesionalismul au venit cu timpul.

Este o profesie nobilă. Odată ce mă a flu aici doresc să fac un bine. Este și o profesie cu risc. În primul rând, nu toți au curaj de a intra în fum”.

Pompierii nu sunt singurii care au de înfruntat consecințele unor tragedii. Alături de ei se află, salvatori, medici și paramedici, care vin să acorde victimelor primul ajutor.

În anul 2014, în cadrul detașamentului a fost format și serviciul SMURD, care în comun cu pompierii și salvatorii merg la accidente rutiere, la incendii, acolo unde este nevoie de acordarea primului ajutor medical”.

Salvatorii spun că de cele mai multe ori, sunt antrenați în lichidarea consecințelor în urma accidentelor rutiere.

De la început a fost greu. Cu timpul însă ne-am acomodat. Cazuri ieșite din comun sunt accidentele rutiere care se produc destul de des pe teritoriul Republicii Moldova, în special în municipiul Bălți”.

A fost un caz. Un bărbat s-a tăiat cu polizorul unghiular. Noi i-am acordat primul ajutor medical după care l-am transportat la spital”.

Până să ajungă pe mâna medicilor, oamenii răniți în accidente sunt uneori salvați de alții. Nu au halate albe și nici bisturiuri. Intervin cu flexul, barosul, toporul sau foarfecele de tablă. Ei sunt salvatorii de la „Descarcerare”.

Este foarte greu. Fiecare caz este individual, dar trebuie să ajutăm. Pentru cineva victima poate fi mama, sora sau fratele, așa că avem grijă să intervenim prompt. Cu părere de rău se produc foarte multe accidente rutiere, adesea cu decesul tinerilor”.

Zilnic, la centrul de dirijare intervenție operativă Nord, parvin sute sau chiar mii de apeluri. Aici, apelurile la numerele 901, 902 sau 903 sunt redirecţionate spre serviciul responsabil de intervenție. Ulterior, totul este monitorizat prin intermediul tehnicilor speciale.

Potrivit Alexandr Grigoraș, lucrurile merg bine datorită profesionalismului și echipajului tehnic.

La data de 5 aprilie, în Republica Moldova este marcată ziua profesională a salvatorului.