Șase polițiști au ridicat prime de la 10 mii la 13 mii de lei, din amenzile aplicate, după ce agenților constatatori li s-a acordat posibilitatea de a încasa 25 la sută din sancțiunile date. De la 1 martie, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori, sute de polițiști s-au ales cu o pătrime din amenzi în buzunarele lor. Datele au fost oferite de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, pentru BizLaw.md.
Potrivit cifrelor, 642 de agenți constatatori au primit bonusuri, pentru amenzile aplicate în termen de trei luni. Primele ajung, în mediu, la trei mii de lei pentru fiecare polițist. În cazul a șase agenți constatatori, primele pe care le-au ridicat au fost de la 10 mii la 13 mii de lei. La fel, sumele încasate s-au acumulat din amenzile aplicate în perioada martie-mai 2017.
Documentul prin care s-a inclus stimularea financiară a agenților constatatori a fost aprobat de Guvern în data de 1 martie și a fost publicat în Monitorul Oficial la sfârșitul aceleiași luni. La calcularea stimulării financiare trimestriale se iau în calcul doar amenzile încasate la bugetul de stat, aplicate de agentul constatator, în rezultatul proceselor contravenționale irevocabile. De exemplu, un poliţist începător al cărui salariu este de 5.000 de lei, va putea primi trimestrial 25% din suma amenzilor, însă nu mai mult de mărimea unui salariu.
Această prevedere are drept scop consolidarea și eficientizarea capacităților de prevenire și combatere a corupției în rândul angajaților Poliției, dar și asigurarea unui salariu motivant.
În același timp, agenții constatatori nu primesc bonusuri din amenzile pentru condusul în stare de ebrietate la volan. Și asta pentru că acest gen de încălcare cade sub incidența Codului penal. Regumentul privind stimularea financiară vizează doar încălcările ce țin de Codul contravențional.