Vladimir Plahotniuc a fost cel care a dispus eliminarea din cursa electorală pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014 a Partidului ”Patria”, condus de Renato Usatîi, relatează independent.md
O recunoaște chiar fostul lider al Partidului Democrat în cererea adresată unei instanțe de judecată din New York, în care contestă decizia Departamentului de Stat al SUA, semnată de secretarul de stat Mike Popmpeo, prin care la începutul anului curent a fost declarat indezirabil pe teritoriul Statelor Unite. Procesul de judecată ar urma să aibă loc astăzi.
În plângerea sa, care conține 27 de pagini, Plahotniuc aduce mai multe argumente pentru care Statele Unite nu ar trebui să-l priveze de statutul de refugiat politic și să-l expulzeze autorităților de drept de la Chișinău. Prezentându-se drept aprig luptător împotriva intereselor Federatiei Ruse în Moldova, fostul lider al PDM afirmă că s-a opus întotdeauna opiniei Kremlinului. Plahotniuc menționează că toate acțiunile sale au fost dedicate luptei pentru scoaterea Moldovei de sub influența ruseacă și le enumeră pe fiecare, iar printre acestea figurează și excluderea din cursa pentru alegerile prezidențiale a lui Renato Usatîi, pe care Plahotniuc îl numește “reprezentant al Serviciilor secrete ruse”.
Astfel, la pagina 7, punctul G acesta indică ”26 noiembrie 2014 – excluderea domnului Renato Usatîi (reprezentant al Serviciilor secrete ruse) din cursa electorală pentru alegerile parlamentare din R. Moldova, pe motivul finanțării ilegale a campaniei sale electorale din Federația Rusă. Renato Usatîi a fugit în Federația Rusă.”
Amintim că, în 27 noiembrie 2014, judecătorii Curții de Apel Chișinău au decis ca partidul ”Patria” să fie exclus din cursa electorală. Motivul invocat de autorități a fost acela că formațiunea condusă de Renato Usatîi ar fi utilizat peste 8 milioane de lei din străinătate în campania electorală. Suma a fost prezentată de Inspectoratul General de Poliţie, care declara că deține probe că acești bani au fost trimiși de peste hotare. Din acest motiv, Comisia Electorală Centrală a propus atunci excluderea acestui candidat din cursa electorală. Două zile mai târziu, Curtea Supremă menținea decizia Curții de Apel, iar partidul lui Renato Usatîi a fost definitiv exclus din cursa electorală. Mai multe Ambasade, inclusiv cea a Statelor Unite, dar şi organizaţii internaţionale şi-au exprimat atunci îngrijorarea, iar Renato Usatîi a demonstrat în instanțele din Republica Moldova că nu a încălcat legea. Ulterior, liderul ”Partidului Nostru” s-a adresat la CEDO, solicitând Curții de la Strasbourg să constate încălcarea de către autoritățile de la Chișinău a dreptului constituțional de a fi ales.
Sursa: independent.md