Ex-deputatul Grigore Petrenco, condamnat la închisoare cu suspendare pentru protestul antioligarhic în fața Procuraturii

După 21 de luni cât a durat procesul, membrii aşa-numitului ”grup Petrenco” au primit pedepse de condamnare la închisoare cu suspendare. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sectorul Râșcani, au dat curs miercuri, 28 iunie, solicitării procurorilor și au condamnat participanții la protestul antioligarhic din toamna anului 2015 la 4 ani și 6 luni de închisoare, transmite moldnews.md.

Potrivit deciziei magistraților, fostul deputat, Grigore Petrenco a fost recunoscut vinovat în dosarul intentat după protestul din 6 septembrie 2015 și condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare și o amendă de 10 mii de lei.

Totodată, magistrații au decis suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de probă de 4 ani.

În acest timp, Grigore Petrenco este obligat să nu-și schimbe domiciliul sau reședința fără acordul prealabil al instanței.

Potrivit instanței, măsura controlul judiciar se menține până la păstrarea definitivă a sentinței.

Ceilalți participanți la protest au fost la fel condamnați la închisoare cu suspendare și amendă.

Sentința nu este definitivă și este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.

Amintim că fostul deputat, liderul partidului de opoziție ”Casa noastră – Moldova” (Blocul roșu), Grigore Petrenco și camarazii săi au fost arestați după participarea la protestul antioligarhic din septembrie, 2015. Deținuții politici din așa-zisul ”grup Petrenco”, după mai bine de jumătate de an, cât s-au aflat în închisoare și două luni de arest la domiciliu, au fost plasați sub control judiciar, cu interdicția de a participa la acțiuni de protest și alte interdicții, care sfidează drepturile constituționale ale acestora. Dacă vor fi recunoscuți vinovați, inculpații riscă până la 8 ani de închisoare pentru organizarea și participarea la acțiunea de protest din 6 septembrie 2015 în fața Procuraturii Generale.

Membrii ”grupului Petrenco” au fost recunoscuți drept ”deținuți politici” în raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului, de reprezentanții Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și de către Guvernul federal al Germaniei.