Numărul persoanelor infectate cu SIDA este în continuă creștere în Republica Moldova. Datele oficiale arată că peste 11 mii de cetățeni au fost diagnosticați cu HIV. Neoficial, numărul lor ar ajunge la 18 mii, în fiecare an fiind depistate 800 de cazuri noi.
În prezent, în municipiul Bălți, cu această infecție sunt deagnosticate peste 1000 de persoane. Multe dintre ele vin după ajutor și susținere psihologică la centrul „Viață cu speranță”. Anume aici, în data de 1 martie, când este marcată Ziua Antidiscriminare, noua ambasadoare a panglicii roșii, Olia Tira, a venit pentru a se întâlni cu femeile care se confruntă cu boala secolului.
Împreună cu Olia Tira, la Bălți a venit Svetlana Plămădeală, coordonatorul Programului Naţiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS) în Republica Moldova, dar și reprezentanta AO „Inițiativa Pozitivă”, Irina Belevțova, care de 18 ani trăiește cu boala incurabilă. Acum un an, femeia a avut curajul și a povestit despre suferința sa întregii lumi.
Managerul UNAIDS, a menționat că infecția HIV i-a amploare în societate și se răspândește nu doar în grupurile de risc. Acum, obiectivul principal este de a stopa evoluția bolii în următorii zece ani.
Centrul „Viață cu Speranță” din municipiu, oferă anual servicii pentru circa 700 de oameni. Este vorba despre persoane infectate HIV, familiile acestora sau oameni care se află în grupuri de risc sporit.
Organizația UNAIDS are sponsori și parteneri 11 organizații ale ONU, care luptă cu problema globală. Simbolul pentru solidaritate cu persoanele depistate HIV pozitiv și a celor care trăiesc cu SIDA, este panglica roșie. Ex-ambasadoarea Panglicii Roșii a fost Dara, care recent a transmis misiunea cântăreței Olia Tira.