Deși măsurile de protecție planificate de autorități pentru a susține producătorii autohtoni, care ar oferi cumpărătorilor cele mai ecologice produse, datele Biroului Național de Statistică sunt ciudate.
Cifrele demonstrează că în Moldova se înregistrează creșterea producției de lapte, pe când numărul bovinelor, care ar trebui să producă lapte, scade constant și foarte rapid.
În anul 2007 efectivul de bovine a constituit 206 mii 650 de capete, iar în 2012- 144 miii de capete. Iar în anul trecut au mai rămas 97 mii 189 de bovine, se arată în datele Biroului Național de Statistică.
Această scădere considerabilă a bovinelor nu a afectat însă producția de lapte. În anul 2007 au fost produse 55 de mii de tone de lapte, în 2012 – 62 de mii de tone, iar în anul 2018 – producția de lapte a ajuns la 69 de mii de tone. Cel mai mare record al producției de lapte a fost înregistrat în anul 2017- când s-au produs 80 de mii de tone de lapte.
Reamintim că exact ăn această perioadă al anului 2018 a izbucnit un scandal privind calitatea produselor lactate din țară. O expertiză de laborator realizată de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare la comanda Fundației Este-Europene arată că o multitudine de produse lactate de pe rafturile magazinelor noastre nu conțin grăsimi lactate.