Producția industrială s-a micșorat cu 25 la sută în aprilie, față aceeași lună a anului trecut, arată noile date prezentate de Biroul Național de Statistică. Producția industrială în industria extractivă a scăzut cu 37,6%, iar în industria prelucrătoare – cu 28,5%, relatează jurnal.md
Totodată, s-a înregistrat o creștere de la 6% la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.
În ianuarie-aprilie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, producția industrială (serie brută) a fost mai mică cu 5,6%, ca urmare a descreșterii în industria extractivă (-12,1%), în industria prelucrătoare (-4,5%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-8,9%).
În luna aprilie 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, industria alimentară, în ansamblu a înregistrat o creștere a producției industriale cu 0,3%.
Creșteri s-au înregistrat la activitățile: fabricarea uleiurilor și grăsimilor vegetale și animale – de 7,7 ori; fabricarea produselor de morărit, a amidonului și produselor din amidon – cu 18%, etc.
În același timp s-au înregistrat reduceri a producției industriale la următoarele activități ale industriei alimentare: fabricarea altor produse alimentare – cu 53,2%; prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor – cu 36,4%; prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor – cu 23%; fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase – cu 18,3%; fabricarea produselor lactate – cu 2,4%; producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne – cu 1,9%.
În aprilie s-au înregistrat descreșteri și la alte activități ale industriei prelucrătoare, cum ar fi: fabricarea autovehiculelor, a remorcilor și semiremorcilor – cu 82,5%; fabricarea echipamentelor electrice – cu 69%; fabricarea de mobilă – cu 66,8%; fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice – cu 61,7%; tăbăcirea și finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțăminte; prepararea și vopsirea blănurilor – cu 59,5%.
Scăderi au fos și la fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – cu 58,6%; fabricarea produselor textile – cu 48%; tipărire și reproducerea pe suporți a înregistrărilor – 47,3%; industria metalurgică – cu 31,7%; repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor – cu 31,4%; fabricarea băuturilor – cu 22,5%, etc.
Sursa: jurnal.md