Municipiul Bălți ar putea obține o investiție de aproape 18 milioane de euro, pentru achiziționarea autobuzelor electrice și izolarea termică a blocurilor de locuit. Acestea sunt doar câteva acțiuni din cadrul unui proiect pilot a programului Orizont a Uniunii Europene. Proiectul vine ca prevedere a Convenției Primarilor privind Climă și Energie. Convenție la care este parte și Primăria orașului Bălți.
Membrii Consiliului municipal Bălți a luat viner, o decizie unanimă cu privire la participarea în cadrul Programului Orizont.
Potrivit raportorilor care au elaborat studiul de fezabilitate a Planului de acțiuni pentru energie durabilă, în municipiu urmează să fie pus în aplicare un proiect pilot. Atfel, în regiunea Cartierului numărul nouă din oraș pereții blocurilor de locuit vor fi termoizolați pentru a diminua pierderile de energie. Însă pentru a obține finanțările dorite primăria municipiului Bălți trebuie să depună o cere de finanțare.
„Acolo participă toate orașele Uniunii Europene și a Parteneriatului Estic, nu numai în Republica Moldova. Se va sefășura un concurs și noi sperăm să obținem un rezultat. Deoarece orașul nostrum are șanse mari. Noi suntem primii în Moldova care încercăm să punem în aplicare astfel de proiecte. Modernizarea rețelelor introducerea noilor tipuri de transport precum autobuze electrice. Totul este direcționat spre eficiența energetică. 02:14 02:17 Ca si efect micșorarea emisiei de CO2 în atmosferă astfel vom reuși să îndeplinim prevederile Convenției Primarilor pentru a micșora emisiile cu 40 de procente până în anul 2030”, a declarat Sergiu Colibaba.
Raportorii au precizat că în cazul în care orașul Bălți va obține finanțările necesare până în anul 2018 pe unele străzi a Capitalei de Nord vor circula câteva autobuze electrice. Termenii de punere în aplicare a proiectului au stârnit un val de nedumerire din partea consilierilor.
„Este irealizabil în doi ani . Dar este o tendință bună pentru micșorarea emisiei de CO 2. Țările care au tehnologii avansate pun în aplicare astfel de proiecte. Dar doi ani este un termen prea mic, noi avem prea multe probleme. Nu vom reuși să pregătim chiar cererea de finanțare pentru a obțiene astfel de granturi. Este vorba despre 18 milioane de euro”, precizat Vlad Ghițu.
Uniunea Europeană conduce în momentul de faţă lupta globală împotriva schimbărilor climatice, aceasta fiind o prioritate principală. Obiectivele ambiţioase ale acesteia sunt cuprinse în iniţiativa Pachetului de măsuri al UE privind clima şi energia din surse regenerabile. Convenţia Primarilor reprezintă un angajament voluntar asumat de municipalitățile semnatare, prin care se obligă să reducă emisiile de CO2 cu cel puţin 20 la sută până în anul 2020 prin implementarea unui Plan de Acțiune pentru Energie Durabilă.