Ascunsă la 18 metri sub suprafaţa apei din Golful Mexic, cercetătorii au descoperit o pădure de chiparoşi care au încă rădăcinile ancorate în pământul în care au crescut timp de mai bine de 50.000 de ani.
Având forma şi scoarţa intactă, probabil arborii străvechi au fost milenii la rând acoperiţi de sedimente care i-au protejat de descompunere, înainte de a fi dezgropaţi de uraganul Ivan din 2004, transmite independent.md.
Cercetătorii care au investigat zona estimează că pădurea datează din Era Glaciară, în urmă cu 60.000 de ani, pe când climatul era rece, iar nivelul mărilor era cu 121 de metri mai scăzut. Mail Online notează că zona se află la 24 de kilometri de coasta Alabama, dar a fost acoperită de nisip timp de sute de ani.
În prezent, „ciudata lume subacvatică” este plină de vietăţi marine, asemănător unui recif de corali. „Totul se află la locul lui în acest ecosistem. A fost îngropat şi conservat de-a lungul timpului”, a declarat profesorul Kristine DeLong, din cadrul LSU Department of Geography & Anthropology. Modul remarcabil în care a fost conservată se datorează prezenţei nămolului gros care nu a permis pătrunderea oxigenului. Fără oxigen descompunerea nu a putut avea loc, afirmă specialiştii.
Cu ajutorul tehnologiei cu sonar, cercetătorii au reuşit să descopere un număr mai mare de arbori îngropaţi la 3 metri sub sediment. Prin colectarea mostrelor din nuclee şi datarea cu radio carbon a lemnului, experţii au estimat că pădurea a trăit în urmă cu 50.000-60.000 de ani în urmă. De asemenea, probele colectate şi uscate în laborator au dezvăluit existenţa unei alte relicve uimitoare, sevă veche de mii de ani.
Întreaga zonă va fi prezentată într-un nou documentar intitulat „Pădurea Subacvatică” realizat de AL.com.