Pentru a face faţă temperaturilor scăzute, pădurarii au grijă ca animalelor să nu le lipsească cele necesare. Se întâmplă şi la ocolul silvic ”Plaiul Fagului” din raionul Ungheni, transmite publika.md.
”Plaiul Fagului” se întinde pe o suprafață de peste 5.570 de hectare. Responsabilii spun că din luna noiembrie şi până acum au pus tone de hrană pentru viețuitoarele din pădure.
”Aici avem o hrănitoare pentru cerbi, a fost amplasat fânul, odată cu cădere zăpezii şi fânul l-am administrat în hrănitoare. Avem 140 de cerbi nobili, 60 de cerbi cu pete, mistreţi 110-120 şi 240-250 de exemplare de căprioare”, a precizat Vladimir Grosu, inginer la rezervaţia ”Plaiul Fagului”.
Pentru ca mistreţii, cerbii şi căprioarele să nu-şi părăsească habitatul natural, dar şi să reziste gerului şi zăpezii, pădurarii au grijă ca acestora să nu le lipsească sarea care conţine minerale importante.
”Cum punem noi sare în mâncare, aşa şi animalele necesită, e un mineral pe care-l consumă. Ei vin singuri, ştiu că aici este după miros şi o consumă’‘, a mai spus Vladimir Grosu.
Şi chiar dacă zăpadă le dă mari bătăi de cap, angajații parcurg zeci de kilometri pentru ca animalele să nu rămână flămânde.
”În luna octombrie am conservat rumeguş de măr cu fân, am făcut un amestec cu fân, sare şi rumeguş de măr şi a fost presat cu tractorul”, a explicat Vladimir Grosu, inginer la rezervaţia ”Plaiul Fagului”.
Potrivit Moldsilva, anual se alocă aproximativ 900 de mii de lei pentru hrana animalelor sălbatice din ocoalele silvice.
”Pe feluri de hrană avem 1.631 de tone de furaj uscat, frunzare avem 38 de tone, concentrate compuse din porumb 51 de tone şi suculente 20 de tone şi avem aproape 7000 de kilograme de sare pentru cerbi şi căpriori”, a spus Gheorghe Chirița, specialist din cadrul „Moldsilva”.
În ţară sunt 24 de ocoale silvice.