Orașul Bălți, reflectat într-o nouă carte de Anatol Moraru

Scriitorul și profesorul, Anatol Moraru, a scos de sub tipar o nouă carte, „Punct de vedere”. Volumul a fost lansat la biblioteca Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Evenimentul a adunat scriitori, critici literari, profesori universitari, dar şi cititori. 

În opinia colegilor, scrierile lansate de autor, continuă temele anterioarelor apariţii – găsim o proză dezinhibată, cu un limbaj direct din viaţă, pe alocuri tratată cu umor, fiind miza prozatorului pentru lectura cărţilor sale.

„Dumnealui prinde niște lucruri pe care nu le prind alții, din realitatea noastră moldovenească. Niște cuvinte, care sunt date cu italic și care creează niște miresme ale realității noastre.”

Anatol Moraru scrie despre orașul Bălți și despre oamenii de aici, fapt ce incită cititorii, în speranța că se vor regăsi în una din narațiuni.

„O carte scrisă la Bălți, despre bălțeni, pentru bălțeni, dar nu numai. Este o carte care merită să fie prețuită, pentru această pecete a locului, pentru că nu întotdeauna cărțile sunt puternic ancorate, în solul din care izvorăsc. Anatol Moraru face specificitatea prozei sale din această legătură organică, pe care o are cu lume în care trăiește și căreia vrea să-i dea o respirație cât mai vie și cât mai nuanțată, față cu ceea ce simte el, în raport cu această realitate.”

„Mai lăsăm capitalele deoparte. Totul este în Chișinău, despre ce se întâmplă acolo. El scrie despre Bălți. Sigur că pentru cei care suntem aici, contemporani cu ce spune Anatol, chestia pare ușurică. Dar după, vor spune: uite frate, uite pe timpul ăla, uite ce frumos scria unul, uite ce vioi, uite cum găsea personaje și le scotea în față.”

Autorul bălţean, vede şi simte oameni concreţi, iar prototipurile personajelor sunt deseori oameni, pe care îi cunoaşte.

„Este o continuare a ceea ce sunt textele, despre lumea campusului bălțean, despre ceea ce este viața acestui oraș. Sunt niște experiențe existențiale personale sau preluate din alte biografii și o încercare de a cuprinde lumea, în care trăim.

Cartea a fost scoasă de sub tipar la editura „Junimea” din Iași. Directorul acesteia și scriitorul Lucian Vasiliu, venit la lansare, a dat câteva calificative operei.

„Cartea, credeți-mă, luați exemplul meu mâine, pomâine, răspoimâine. Citiți-o, că sigur, o veți reciti. E spectaculoasă, e bine scrisă,e incisivă, e și ludică, e și anecdotică, e și senzuală.”

Scriitorul Anatol Moraru a semnat, până acum, opt cărți: un roman, patru cărți de proză scurtă, o antologie și două volume didactice, despre creația scriitorilor Grigore Vieru și Dumitru Matcovschi.