Mai multe femei din nordul țării și-au dat întâlnire la Bălți, unde au discutat despre problema violenței în familie. Întrunirea a avut loc în incinta centrului social „Viață cu speranță” , având drept scop, promovarea drepturilor fundamentale ale femeilor și protejarea acestora de violența domestică.
IRINA BAICALOV, DIRECTOR A.O. „A DOUA RESPIRAȚIE”: „Aici sunt invitate femei din raioanele de nord a țării, din municipiul Bălți, reprezentanții centrelor sociale, unde ajung victimele violenței în familie, precum „Sotis”, „Reântoarcere”, „A doua respirație”, centrul pentru oameni în etate. Evenimentul este organizat de centrul „A doua respirație” cu sprijinul asociației „Inițiativă pozitivă” și UN Women Moldova, .”
Cea care a îndemnat femeile să nu tolereze violența în familie a fost interpreta Olia Tira, care este și ambasadoarea UNAIDS în Moldova. Potrivit artistei, violența nu înseamnă dragoste.
OLIA TIRA, AMBASADOAREA UNAIDS ÎN MOLDOVA: „Noi, femeile, de multe ori iertăm, pentru că ne gândim: mă bate, mă iubește. Nu este așa. Chiar de începutul unei relații trebuie să înțelegem, dacă persoana te-a abuzat fizic o dată, o va face în mod repetat.”
În timp ce unele femei se resemnează, altele nu acceptă violența. Este exemplul acestei femei în vârstă de 42 de ani. După ce a fost abuzată fizic timp de 7 ani, a hotărât să-și schimbe viața.
„Fiind abuzată fizic de către persoana cu care lociam împreună, suferea și copilul meu. Acest fapt influența negativ și asupra activității mele la locul de muncă, pentru că nu aveam dispoziție de viață. Totul a durat 7 ani. Ultimii doi ani luptam activ cu această problemă. Povesteam colegilor de serviciu, prietenilor. În comun, am reușit să scap de agresor. Acum am o viață liniștită. Pot chiar să-mi împărtășesc experiența despre cum putem învinge temerile și unde ne putem adresa cu asemenea întrebări.”
Evenimentul a avut loc în cadrul Campaniei Internaţionale ,,16 zile de activităţi împotriva violenţei în bază de gen”, marcată în fiecare an în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie.
Datele Inspectoratului General al Poliției arată că în 10 luni ale anului curent, au fost înregistrate 2481 cazuri de violență în familie, dintre care 611 femei și 44 fete au devenit victime ale acțiunilor violente comise de agresori.