Guvernul olandez urmează să permită eutanasierea copiiilor bolnavi în stadiu terminal cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani, informează BBC.
Ministrul Sănătății, Hugo de Jonge, a declarat marți că noua lege îi va împiedica pe unii copii să „sufere mult fără rost”, scrie digi24.ro .
Eutanasierea este legală în Olanda pentru copiii peste 12 ani, însă este nevoie de acordul pacientului și al părinților.
Nu există însă clauze prevăzute pentru copiii între 1 și 12 ani aflați în stadiu terminal, subiectul fiind intens dezbătut în ultimele luni în coaliția de guvernare.
După ce guvernul a susținut această inițiativa, ministrul Sănătății a declarat că va redacta noi reguli pentru această practică. Hugo de Jonge a pus că un studiu realizat de experți evidențiază nevoia unei schimbări. „Studiul arată că este nevoie de o încheiere activă a vieții în rândul doctorilor și părinților copiiilor bolnavi în stadiu terminal, care suferă foarte tare fără rost și vor muri în viitorul apropiat”, a scris de Jonge într-o scrisoare către parlamentul olandez. Ministrul olandez spune că studiul relevă că între 5 și 10 copii vor fi afectați de inițiativă în fiecare an.
Legea curentă nu trebuie schimbată, a spus de Jonge, însă doctorii nu vor mai fi trimiși în judecată dacă realizează o eutanasie aprobată în rândul copiiilor între 1 și 12 ani.
La fel ca în cazul copiiilor de peste 12 ani, acordul părinților va fi necesar, iar pacientul trebuie să îndure „o suferință fără sfârșit”. Totodată, procedura trebuie să fie aprobată de cel puțin doi doctori.
Noua inițiativă urmează să fie implementată în următoarele luni.
Eutanasia și sinuciderea asistată sunt legale în Olanda din 2002, iar Belgia a urmat exemplul țării vecine câteva luni mai târziu, ele fiind primele două țări din lume care au legalizat aceste practici, însă desfășurate sub condiții stricte.
În 2014, Belgia a devenit prima țară din lume care a introdus eutanasia voluntară în rândul copiiilor bolnavi în stadiu terminal care au acordul părinților. Olanda a introdus aceeași regulă la scurt timp, însă doar pentru copiii de peste 12 ani.
Sursa: digi24.ro