Obsesia pentru jocurile video ar putea fi inclusă printre bolile mintale

Dependenţa de jocurile video ar putea fi inclusă printre bolile mintale, potrivit unei propuneri a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind clasificarea maladiilor în 2018.

Experţii atrag atenţia că nu sunt vizaţi toţi cei care se joacă pe calculator, ci persoanele a căror viaţă socială sau familială e afectată de această obsesie, transmite Agerpres.

Tulburarea mintală provocată de jocurile video este inclusă în secţiunea maladiilor provocate de dependenţă, se arată în propunerea de raport al OMS, prezentată de jurnaliştii de la Forbes.

Pentru a pune acest diagnostic, comportamentul pacientului trebuie analizat pentru o perioadă de cel puţin un an. În această perioadă trebuie urmărite frecvenţa cu care se joacă, durata şi contextul.

Asta nu înseamnă că toţi cei pasionaţi de jocuri pe calculator ar putea fi bolnavi, ci doar că sunt în categoria de risc.

Există însă şi păreri diferite, spun jurnaliştii de la Forbes care prezintă concluziile mai multor studii: Asociaţia Americană de Psihologie susţine că abilităţile de socializare, capacitatea de învăţare şi sănătatea copiilor pot fi îmbunătăţite prin intermediul jocurilor video.

Chiar şi jocurile considerate violente ar putea avea beneficii în ceea ce priveşte orientarea spaţială, memoria şi percepţia, cred psihologii.

Un alt studiu din 2013 arată că jocurile video îmbunătăţesc motivarea şi efortul cognitiv şi că îi învaţă pe copii să se concentreze pentru a obţine rezultate.

Iar în 2015, experţii Universităţii California au stabilit că adolescenţii pasionaţi de jocuri video au o memorie mai bună şi o mai bună coordonare decât colegii lor care nu au astfel de pasiuni.

Cel mai recent studiu, publicat acum o săptămână în Statele Unite, arată că tinerii care se joacă pe calculator au o mai bună atenţie distributivă şi pot citi mai cursiv.

Toate aceste studii au un lucru în comun: pentru a nu avea efecte negative, se arată în toate documentele studiate de jurnaliştii de la Forbes, pasiunea pentru jocuri video trebuie însoţită de moderaţie.

Televiziunile americane au prezentat şi 2 cazuri extreme: în 2011, o femeie din New Mexico a stat atât de mult timp pe calculator încât bebeluşul ei de câteva luni a murit de foame. Un alt caz a fost înregistrat în 2015, când un bărbat din Taiwan a făcut atac de cord după ce a petrecut 3 zile in continuu pe calculator.