Potrivit comunicatului emis de Poliția Republicii Moldova, destructurarea grupului vine ca urmare a acțiunilor procesuale inclusiv urmărire vizuală, interceptare a convorbirilor, achiziţii de control, investigații sub acoperire, desfășurate mai bine de trei luni, timp în care au fost identificate persoanele implicate şi locurile de depozitare a drogurilor.
Astfel în rezultatul investigațiilor au fost identificați și stabiliți șase figuranți cu vârste cuprinse între circa 27 și 38 ani, locuitori ai municipiului Chișinău, dar și din raioanele Anenii Noi și Rîșcani, toți fiind anterior judecați pentru diverse infracțiuni.
Ca urmare organizatorii au creat o schemă prin care gestionau o rețea de comercializare a drogurilor prin intermediul aplicației aplicației ”Telegram”, având câțiva membri, rolul cărora consta în transportarea și plasarea acestora în ascunzișuri.
În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile persoanelor documentate, oamenii legii au depistat și ridicat droguri de tip PVP, „Subutex” și marijuana, dar și cartele SIM și telefoane mobile folosite în activitatea ilegală. Valoarea drogurilor depistate se estimează la peste circa 80 000 de lei.
În momentul efectuării perchezițiilor în domiciliul unuia dintre figuranți a fost depistată o persoană anunțată în căutare în anul 2019. Acesta era căutat de polițiștii IP Centru pentru infracțiunea prevăzută conform art. 175 din Codul Penal „Amenințarea sau violența săvârșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere sau a unei persoane care își îndeplinește datoria obștească”.
Potrivit sursei citate până la etapa actuală, două persoane au fost plasate în arest preventiv, iar trei sunt cercetate în libertate. Unul dintre membrii grupului urmează a fi anunțat în căutare fiind stabilit faptul că s-ar afla peste hotarele Republicii Moldova.
Acțiunile de reținere au avut loc cu sprijinul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”. Ofițerii de investigații continuă acțiunile procesuale pentru stabilirea întregii activități infracționale a suspecților și depistarea eventualilor complici pe care aceștia i-ar fi avut.
Menționăm faptul că conform legii penale, persoanele vinovate de circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare riscă până la circa 15 ani de închisoare.
Este de menționat faptul că pe întreg parcursul procesului penal, bănuiții, învinuiții, beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.