Oamenii de la sate se plâng că nu au unde să se angajeze

Deşi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă susţine că în ţară sunt mii de posturi vacante, oamenii din mediul rural se plâng că nu au unde se angaja. Majoritatea tinerilor pleacă peste hotare, iar puţinii care au mai rămas, sunt zilieri şi abia îşi acoperă cheltuielile curente.

„De lucru este şi aici, dar nu e plătit. Din salariu, nu. Nici într-un caz. Aici, în Republica Moldova? Nuu! Nici nu am de gând să mă angajez”, ar fi una din opinii, transmite  Publika.md.

În satul Găleşti, raionul Străşeni, singurele posibilităţi de angajare pentru săteni sunt la grădiniţă, la şcoală, la primărie sau la magazinele din localitate.

Ne întreţinem din ale noastre, de prin ogoare. Dar dacă nu rodeşte, n-avem nimic. Soţia este bolnavă, nu poate lucra, eu lucrez şi pentru ea şi pentru mine. Locuri de muncă în sat sunt? – Nu prea sunt, vă spun cinstit, nu prea sunt.”

„Este greu de găsit de lucru în timpul de faţă, în Republica Moldova. Şi nivelul de trai, din toate punctele de vedere. – Dumneavoastră lucraţi, sunteţi angajat? – Plecăm peste hotare.”

„Este foarte, foarte greu. Dacă să fie şi soţul, şi soţia aici, în Republica Moldova să lucreze, nu, nicidecum. Este foarte mic salariul. Iată, s-a auzit acum, la un magazin, două magazine se închid într-un sat pentru că nu se găsesc vânzătoare. Programul de lucru este foarte mare şi bani sunt foarte puţini.”

Primarul satului spune că deşi majoritatea tinerilor din localitate fac studii superioare, de ani buni nu s-a mai întors nimeni în localitate.

„Mai mult de jumătate sunt plecaţi peste hotare. Aceasta este cea mai importantă sursă de existenţă. Alte persoane sunt angajate în centrul raional, la Străşeni, Chişinău, în diferite posturi de muncă. Tineri specialişti, care au terminat studii, în localitate nu avem. Fiindcă nici nu există aşa posturi de muncă care să ofere posibilitatea să lucreze pe specialitate”, a declarat Nicolae Budu, primarul satului Gălești.

Situaţia este identică în satul Pituşca, raionul Călăraşi.

„De lucru este şi aici, dar nu e plătit. În sat le trebuie, la primar aţi fost? Le trebuie să curețe drumul, cine să-l cureţe? Cu 100 de lei pe zi? Majoritatea au oameni peste hotare, majoritatea. Iaca toată descurcarea.”

„Ne ducem la furi, la poamă, la frigidere lucrăm şi îngheţăm de frig. Ne ducem şi noi ocazional, dar aşa angajaţi nu sunt. Toţi cei tineri ne ducem ocazional. Iată, de vârsta mea, 45, 40, 35, 25.”

Primarul povesteşte că tinerii din Pituşca pleacă peste hotare imediat ce ajung la majorat.

Dacă vorbim de tinerii de la 20 până la 40 de ani, mulţi sunt peste hotarele ţării. Mulţi sunt zilieri. Pleacă la agenţi economici care mai deţin. Dar agenţi economici în localitatea noastră sunt foarte puţini”, a declarat Vasile Tataru, Primarul satului Pitușca.

Numărul cetățenilor Republicii Moldova stabiliți temporar sau permanent peste hotare nu e cunoscut. Potrivit unor surse oficiale, ar fi între 500.000 şi 700.000 de oameni.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de MuncăGăleștinu au unde să de angajezeoamenii de la satePitușcase plâng
Comments (0)
Add Comment