O persoană are o datorie de 83 de milioane lei la o companie a statului

Asta în condițiile în care în 2019, compania a avut pierderi de 101 milioane lei, arată situațiile financiare. Raportul de audit însă scoate la iveală unele situații inexplicabile, transmite Știri.md.

Au crescut în 2020, comparativ cu 2019, și veniturile FEE Nord din vânzări – cu circa 105 milioane lei, ajungând la 1,93 miliarde lei.

Statul va primi dividende de 25,75 milioane lei

„Serviciile și deservirea calitativă, administrarea eficientă au permis Societății pe acțiuni FEE-Nord să înregistreze indicatorii economici înalți, precum și să depășească situația critică atestată în 2019”, se laudă Agenția Proprietății Publice, în subordinea căreia se află întreprinderea.

Potrivit APP, situația precară de la începutul anului 2020, când activele nete ale întreprinderii atestau valoarea negativă de 40,26 milioane lei, a fost depășită.

În consecință, Consiliul societății a propus în cadrul Adunării Generale a acționarilor adoptarea deciziei, potrivit căreia 50 la sută din suma maxim posibilă a profitului să fie direcționată spre achitarea dividendelor în bugetul de stat.

Astfel, din cele 152,41 milioane lei profit net al FEE-Nord, 25,75 milioane lei au fost direcționate pentru efectuarea defalcărilor în bugetul de stat; 23,24 milioane lei – pentru fondul de dezvoltare; 100,92 milioane lei – pentru acoperirea pierderilor anilor precedenți și 2,5 milioane lei – în fondul de consum.

Conform Legii privind societăţile pe acţiuni, cuantumul dividendelor anuale/intermediare plătite acţionarilor nu poate depăşi cuantumul profitului net de la sfârşitul perioadei de gestiune plus profitul nerepartizat al anilor precedenţi, minus orice pierdere a anilor precedenţi şi minus sumele depuse în rezerve în conformitate cu prezenta lege şi statutul societăţii.

Creanţă suspectă de 82,91 milioane lei

Pe de altă parte, auditorul independent a depistat în registrele contabile ale FEE Nord o creanţă comercială de 82,91 milioane lei, „cu denumirea analitică «Физическое лицо (служебное)», sumă care constituie circa 40% din cifra totală a activelor bilanțului”.

Potrivit companiei de audit, „Entitatea (FEE Nord n.r.) nu a prezentat în adresa noastră informații/documente corespunzătoare, iar noi nu am obținut probe suficiente și adecvate, în acest sens, care să ne permită exprimarea unei certitudini depline cu privire la prezentările aferente din situațiile financiare”.

Datele FEE Nord arată că la finele anului trecut compania avea de recuperat creanţe totale de 195,9 milioane lei, dar şi de plătit datorii de 173,6 milioane lei.

FEE-Nord a fost înființată în 15 aprilie 2015, în rezultatul reorganizării prin dezmembrare a SA „Reţelele Electrice de Distribuţie Nord” şi SA „Reţelele Electrice de Distribuţie Nord-Vest”. Conform statutului Societății, comercializarea energiei electrice este unul din principalele genuri de activitate. Fondator şi unic acţionar al FEE-Nord este statul, reprezentat de Agenția Proprietăţii Publice.

FEE-Nord SA este un operator care furnizează energie electrică consumatorilor finali din zona de nord și nord-vest a țării la prețuri reglementate, aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE).

Foto: Știri.md.

O persoană are o datorie de 83 de milioane lei la o companie a statului