O echipă de cercetători de la Penn State University examinează o metodă complet nouă de a proteja imobilele de cutremure. Aceştia doresc să creeze un metamaterial care ar anula undele seismice de suprafaţă înainte ca acestea să ajungă la clădiri.
Cliff Lissenden, profesor la această universitate, susţine că „scopul proiectului este de a proteja structurile critice. Proiectele actuale pentru clădiri rezistente la cutremur necesită costuri foarte mari. Ideea noastră este că poţi disipa cutremurul înainte de a ajunge la structură, astfel nu trebuie să o proiectezi pentru a rezista”.
Parisa Shokouhi, autorul principal al studiului, împreună cu Lissenden, vor utiliza o serie de studii numerice şi experimentale pentru a evalua eficienţa metamaterialului propus în disiparea şi redirecţionarea undelor seismice de suprafaţă, scrie Geology Page.
Metamaterialele sunt materiale care au fost create pentru a avea proprietăţi care nu se găsesc în natură. Acestea sunt ansambluri de mai multe materiale precum metale sau plasticuri.
Shokouhi precizează că „ceea ce dezvoltăm acum este un model foarte simplu, alcătuit dintr-o placă şi tije care vor acţiona ca rezonatori locali. Dorim să vedem ce combinaţie şi care trebuie să fie geometria tijelor care disipează energia ce se deplasează prin placă”.
Astfel, prima etapă a proiectului este de a găsi dimensiunea şi aranjarea ideală a acestor elemente. Cercetătorii vor realiza acest lucru cu ajutorul modelărilor şi simulărilor 2D şi 3D, transmite descoperă.ro.
Bazându-se pe informaţiile obţinute, cercetătorii vor construi şi vor testa un model simplificat utilizând forma recomandată. În această etapă a cercetării, vor lua în considerare şi efectele asupra propagării undelor pe care le au factorii naturali, precum compoziţia solului şi saturaţia cu apă a acestuia.