Din 1 martie sunt aplicate noi decizii ale Comisiei Situații Excepționale. Astfel, refugiații din Ucraina pot să se adreseze la orice agent economic pentru angajare, iar raportul de muncă poate fi anunțat în termen de cinci zile. La fel, ucraineni pot să deschidă mai simplu conturi în băncile din Moldova și să obțină carduri bancare. Iar agenții economici care au făcut donații vor beneficia de scutiri fiscale, transmite agora.md.
Una dintre deciziile CSE presupune exceptarea de la prevederile standard de angajare a străinilor pe teritoriul R. Moldova pentru cetățenii Ucrainei care sunt deja pe teritoriul țării noastre. Aceștia nu trebuie să meargă la Biroul Migrație și Azil pentru a se angaja în câmpul muncii. Măsura se aplică pe perioada situații excepționale în R. Moldova.
Deci ucraineni se pot adresa direct la angajatori și pot să încheie liber un contract de muncă. Totuși, angajatorul trebuie în termen de cinci zile să notifice Biroul Migrați și Azil în privința faptului că are așa angajat. Prin urmare, se transmite copia contractului de muncă, copia actului de identitate pe care-l are cetățeanul ucrainean și IDNP care se atribuie refugiatului când traversează frontiera pe sens de intrare în R. Moldova.
Cei care au ajuns în Moldova prin regiunea transnistreană și nu au acest cod, pot să-l obțină la ASP.
Autoritățile menționează că au recepționat până acum mai multe solicitări de la agenții economici gata să ofere locuri de muncă, dar și de la cetățeni ucraineni care doresc să se angajeze.
La fel, prin deciziile CSE au fost permise excepții pentru bănci așa ca să se simplifice deschiderea conturilor, cardurilor și operațiunilor bancare pentru refugiați. BNM a stabilit în acest sens noi prevederi. Totodată, băncile comerciale vor aplica măsuri de precauție simplificată – până la 10.000 euro per client.
La fel, în cazul agenților economic care au contribuit cu ajutor pentru refugiați, Ministerul Finanțelor vine cu o derogare de la Codul fiscal și donațiile sunt scutite, deductibile din scop fiscal.