NASA are planuri mari legate de spațiu, iar misiunile fără echipaj înregistrează succese în fiecare zi. Planurile agenției spațiale de a trimite oameni pe Marte înregistrează ceva piedeci, însă programele spațiale care nu se bazează pe echipaje o duc destul de bine.
NASA a anunțat în acest an că a aprobat o misiune, Psyche, care se va îndrepta către centura de asteroizi. Acum, însă, agenția a revenit asupra planurilor misiunii, iar schimbările sunt destul de importante.
Psyche 16 este un asteroid metalic, despre care se crede că ar fi rămășițele unui nucleu planetar. Prin studierea asteroidului, cercetătorii speră că pot învăța mai multe despre Pământ, dar și despre formarea planetelor din sistemul solar, scrie playtech.ro.
Misiunea trebuia să debuteze în 2023, iar nava spațială ar fi trebuit să ajungă la asteroid în 2030. Cu toate acestea, NASA a făcut eforturi pentru a afla dacă nava ar putea fi lansată mai devreme. După ce au fost studiate mai multe traiectorii, aceștia au descoperit că, dacă sonda părăsește Pământul în 2022, ar putea ajunge în 2026 la Psyche 6, scrie angadget.com.
Inițial, planul misiunii era ca sonda să se folosească de două ori de asistența gravitațională, o dată în 2024, cu ajutorul Pământului, iar a doua oară în 2025, datorită lui Marte. Astfel de asistențe ajută nava să-și schimbe direcția și viteza fără să își folosească motoarele. Traiectoria ajustată a lansării din 2022 înseamnă că va fi nevoie doar de asistența gravitațională a planetei Marte.
Psyche este parte din programul Discovery al NASA, care este o serie de misiuni spațiale robotizate cu costuri reduse (de cel mult 450 de milioane de dolari). Asteroidul-țintă are un diametru de 210 kilometri și este compus din fier și nichel, elementele fiind aceleași din interiorul nucleului planetei noastre.