Municipiul Bălți deține întâietatea în procesele decizionale

Administrația municipiul Bălți este una dintre cele mai transparente din țară în procesul decizional. Cel puțin acest lucru îl arată raportul de monitorizare a transparenței activității consiliilor raionale, municipii și Unității Teritorial Administrative Găgăuzia, pentru primele șase luni ale anului 2017. Studiul a fost prezentat vineri, 22 septembrie de reprezentanții asociației Promo-Lex pentru regiune de Nord-EST.  Experții asociației au abordat subiecte care vizează atât comunicarea dintre autoritățile publice locale de nivelul II și părțile interesate în procesul decizional, cât și transparența procedurilor de achiziții publice și altele.

”Desemnarea persoanelor responsabile de organizarea procesului decizional. La fel avem indicatori foarte buni în raioanele: Fălești, Florești, Glodeni, municipiul Bălți, Rezina ți Șoldănești”.

”La compartimentul Sinteza recomandărilor parvenite în rezultatul consultărilor publice, un act care trebuie să existe în rechizitoriul Administrației Publice Locale. Am constata că în primul semestru situația nu este prea bună. APL trebuie să publice acest raport anual de transparență. La cest capitol stă foarte bine mun. Bălți care îl are publicat pe pagina Web și Telenești. La nivel național sunt doar trei raioane care includ această categorie”.

De asemenea, a fost punctată și categoria ,,Accesul la informație cu caracter oficial”. Și aici Bălțiul a depășit Chișinăul.

La capitolul  Atitudine APL față de accesul la Informații. Am constata următoarele, că cele mai deschise sunt: Fălești, Florești, Bălți și Telenești pentru regiune a noastră”. 

Reprezentanții Promo-Lex spun că sunt capitole la care Administrația municipiului, ar trebui să atragă o atenție sporită, precum: integritatea și conflictul de interese, care include și adoptarea unui cod de etică.

Imediat avem și informația privint integritatea profesională și conflictul de interese. Existența codului de etică avem negativ.La bălți acest cod a fost supus dezbaterilor”. 

Studiul de de monitorizarea a transparenței activității autorităților publice locale de nivelul II este finanțată de  Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională