Munca persoanele ziliere va fi reglementată prin lege. Astfel, cetățenii, care vor îndeplini munci sezoniere, în orice domeniu, mai cu seamă cel agricol, vor putea beneficia de aceleași drepturi exact ca și orice alt angajat în bază de contract. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de către plenul Legislativului, anunță Realitatea.
Noua lege are drept scop diminuarea fenomenului de ocupare informală a forţei de muncă în agricultură, legiferarea raporturilor de muncă temporare ale zilierilor, asigurarea drepturilor şi obligaţiilor angajatorului faţă de zilier şi reglementarea modului de activitate al zilierilor.
Astefl, un lucrător zilier va putea desfășura activități pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămână. De asemenea, plata pentru activitatea zilierului urmează să aibă loc la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre angajat și angajator.
Potrivit documentului, zilierul va avea obligaţia să se încadreze în sistemul public de asigurări sociale și de asistență medicală obligatorii, în baza contractului individual încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină. În cazul angajatorului, acesta va fi obligat să întrețină un Registru de evidență a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele antrenate în muncă, iar, ulterior, să transmită extrasul din Registru Inspectoratului teritorial de muncă.
Potrivit autorilor proiectului, 30% din cetățenii Moldovei sunt antrenați în activități și munci,ocazionale sau sezoniere, iar cea mai mare parte dintre aceștia – 70% sunt implicați în lucrări agricole.