Moldovenii, sub avalanșa unui nou val de scumpiri în anul 2016

În timp ce salariile moldovenilor au crescut cu până la 6%, nivelul inflaţiei a înregistrat o valoare practic dublă, înregistrând un record pentru ultimii 9 ani. Autorităţile şi experţii anunţă previziuni sumbre, precizând că lumina, apa şi căldura, produsele alimentare şi combustibili vor goli şi în acest an buzunarele cetăţenilor, scrie Adevărul.

Banca Naţională a Moldovei a revizuit, în cadrul ultimului raport trimestrial referitor la nivelul inflaţiei, prognoza privind creşterea preţurilor medii de consum pentru anul curent şi pentru anul viitor. În pofida faptului că guvernatorul a anunţat o inflaţie mai mare în 2015, de 9,7%, nivelul anunţat de Biroul Naţional de Statistică arată că realitatea depăşeşte cu mult estimările BNM. Astfel, datele statistice denotă că preţurile au crescut practic la toate produsele, mărfurile şi serviciile, cel mai mult scumpindu-se legumele şi fructele. Valoarea inflaţiei înregistrată în luna decembrie a constituit 13,6% în comparaţie cu perioada similară a anului precedent, fiind cea mai mare valoare atestată în ultimii 9 ani.

În acelaşi timp, BNM vine cu previziuni şi mai sumbre pentru anul acesta când inflaţia ar putea atinge nivelul de 11,9%, cu 0,3% mai mare faţă de cea prognozată anterior. Reprezentanţii Băncii susţin că nivelul mare al indicelui preţurilor medii de consum va fi cauzat de scumpirea produselor alimentare şi ale serviciilor comunale din primele zece luni ale acestui an. De asemenea, autorităţile spun că produsele alimentare şi serviciile reglementate se vor scumpi în continuare până în a doua jumătate a acestui an când va fi înregistrată o diminuare a costului acestora.

Potrivit BNM, şi preţurile la combustibil vor creşte în 2016. „Cea mai mare incertitudine cu privire la evoluţia viitoare a inflaţiei este generată de lipsa unei clarităţi cu privire la posibilele majorări viitoare ale preţurilor reglementate, în special în anul 2016. De asemenea, seceta din anul curent ar putea afecta preţurile la produsele alimentare mai mult decât ne aşteptăm în prezent”, au afirmat reprezentanţii Băncii. Taxe şi accize mai mari În afară de scumpirea alimentelor, combustibililor şi serviciilor comunale, moldovenii care au automobile înmatriculate în străinătate vor achita mai mult pentru taxa de drum, suma anuală fiind de circa 300 de euro.

Potrivit politicii bugetar-fiscale stabilie de Ministerul Finanţelor pentru 2015-2017, accizele la ţigări vor creşte cu circa 33%, generând o creştere a preţului la aceste produse. În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor îşi propune ca, din 2016, să definitiveze modificările la legislaţia fiscală, prin implementarea Titlului X al Codului fiscal „Alte impozite şi taxe”, care va reglementa impozitul privat şi patenta de întreprinzător.

De asemenea, agenţii economici vor achita mai mult în cazul în care vor întârzia cu plata impozitelor, Fiscul stabilind o penalitate mai mare din cauza ratei de bază înalte menţinută de BNM. Provocările BNM pentru a ţine în frâu inflaţia Şi experţii susţin că scumpirile sunt inevitabile în acest an. Astfel, Centrul Analitic „Expert-Grup” estimează că inflaţia va rămâne şi în acest an la nivelul de 2 cifre, fiind cauzată de efectele majorării tarifelor la energie electrică şi termică, scumpirea serviciilor comunale, precum şi de reducerea ofertei de produse agricole pe fondul unui an agricol nefavorabil.

Nivelul inflaţiei anticipat de experţi pentru acest an este de circa 11%. Reprezentanţii „Expert-Grup” menţionează că o provocare majoră pentru politica monetară ţine de asigurarea stabilităţii preţurilor pe fondul recesiunii economice. Prin urmare, economiştii recomandă BNM relaxarea graduală a politicii monetare, prin reducerea ratei de bază până la 10%, care ar putea fi făcută pe parcursul anului 2016. Potrivit „Expert-Grup”, autorităţile trebuie să modernizeze în continuare instrumentarul de identificare, prognozare a şocurilor inflaţioniste, să revitalizeze încrederea din partea sectorului real şi a societăţii în general în sectorul bancar şi să semneze un nou memorandum cu Fondul Monetar Internaţional. Salariul mediu pe economie în Republica Moldova a constituit în luna octombrie, anul trecut, 4.564 de lei, marcând o creştere de 5,9%.