Moldova va împrumuta $19 mil de la Japonia, pentru modernizarea agriculturii

Republica Moldova va beneficia de un credit de circa 19 milioane de dolari și de un grant de 400 de mii de dolari din partea Japoniei, pentru implementarea a două proiecte. Primul prevede modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol, iar al doilea – îmbunătățirea echipamentului de digitalizare al Bibliotecii Naționale, relatează unimedia.info

Proiectul „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol” presupune acordarea unui credit în valoare de 2,059,000,000 yeni japonezi (aproximativ 19 milioane dolari) Guvernului Republicii Moldova, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA). Creditul se va acorda în condiții preferențiale: termenul de rambursare va fi de 40 de ani, inclusiv o perioadă de grație de 12 ani; rata dobânzii de 0.10 % anual.

Proiectul are drept obiectiv creșterea productivității în agricultură și dezvoltarea afacerilor/capacităților fermierilor/producătorilor locali, prin dotarea cu tehnică și echipamente moderne în condiții accesibile. Totodată, va contribui la dezvoltarea economică generală a comunităților rurale.

Japonia susține procesul de mecanizare al agriculturii în Republica Moldova de circa 20 de ani (din 2001), iar datorită asistenței nipone, mii de fermieri din întreaga țară au reșit să achiziționeze tehhnică agricolă performantă în condiții avantajoase.

Cel de-al doilea proiect, cu privire la „Îmbunătățirea echipamentului de digitalizare al Bibliotecii Naționale” presupune acordarea unui grant de 43,700,000 yeni japonezi (aproximativ 400 mii dolari) Guvernului Republicii Moldova, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională.

Din contul grantului va fi procurată tehnica necesară pentru deschiderea Centrului Național de Digitalizare în cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Scopul proiectului este prezervarea resurselor culturale și istorice ale moștenirii culturale naționale și transcrierea în format digital a unor volume de cărți, lucrări de artă, hărți, înregistrări audio/video, etc. din colecția Bibliotecii Naționale (circa 2.5 milioane unități) și a altor instituții partenere: biblioteci, muzee și arhive. Totodată, va crește accesibilitatea publicului din țară și de peste hotare la aceste resurse importante.

Pe parcursul ultimilor ani, Japonia a finanțat mai multe proiecte în domeniul culturii, printre care dotarea cu echipamente audio a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” și Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, precum și modernizarea echipamentului audio-video și de expoziție al Muzeului Naţional de Artă a Moldovei.

Sursa: unimedia.info