MOLDOVA VA AVEA O NOUĂ STRATEGIE DE ATRAGERE A INVESTIȚIILOR

În Moldova va fi aprobată Strategia de atragere a investițiilor pentru promovarea exporturilor pe anii 2016-2020, informează NOI.md.

Promovarea acestui document, în paralel cu proiectul Legii cu privire la metrologie și Legii privind supravegherea pieței, sînt prioritățile Ministerului Economiei în domeniul implementării Acordului de asociere și Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE (DCFTA). Acest fapt a fost menționat de către viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, la ședința Comitetului de supraveghere a aplicării Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind Programul de suport al instituirii Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător în Republica Moldova (PSB ALSAC).

În cadrul ședinței a fost prezentată situația curentă privind implementarea DCFTA în Moldova, progresele în realizarea strategiilor sectoriale, precum și lista viitoarelor acțiuni în acest domeniu. Astfel, în afară de promovarea inițiativelor legislative nominalizate, membrii Comitetului au recomandat un șir de acțiuni prioritare. Printre acestea se numără finalizarea implementării planurilor de achiziții și punerea în aplicare a procedurilor de control la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, accelerarea procedurilor interne pentru semnarea contractelor cu cei înscriși în programul PARE 1+1, precum și eliminarea barierelor la efectuarea achizițiilor necesare pentru incubatoarele de afaceri.

Totodată, s-a constatat accelerarea procesului de implementare a acțiunilor, în special în ultimele luni. În context, liderul de proiect al AT DCFTA în Moldova, Philip Santens, a menționat că, dacă se va reuși aprobarea în lectură finală și publicarea legilor pînă la 31 martie curent, nivelul de implementare a matricei de politici se va ridica pînă la 76%, Moldova poziționîndu-se astfel printre țările-lider în implementarea acțiunilor prin programul de suport bugetar.