Moldova riscă să rămână fără rachete antigrindină de rază lungă. Proiectilele, utilizate pentru norii formați la o înălțime de până la 12 kilometri, ar putea fi suficiente pentru cel mult trei intervenţii.
Subiectul a ajuns deja în vizorul autorităților, iar Executivul caută 11 milioane de lei necesare pentru procurarea unui nou lot de proiectile, transmite point.md.
Fiecărui punct de lansare din țară îi revine acum câte nouă rachete de rază lungă. Situația este critică în raionul Ceadîr – Lunga, unde au rămas în depozite doar câte patru proiectile.
Specialiștii Serviciului Antigrindină susţin că stocul de rachete se va epuiza în scurt timp. Potrivit lor, procurarea unui lot nou este o urgență, întrucât livrarea rachetelor din Federația Rusă durează cel puțin o lună.
De la începutul sezonului și până în prezent, au fost lansate aproape jumătate din numărul de rachete procurate. Cea mai amplă intervenție pentru a distruge norii cu grindină a avut loc în data de 29 iunie. Atunci au fost lansate peste 800 de proiectile, dintre care 460 de rază lungă. Dacă stocul va fi epuizat, terenurile agricole vor fi expuse intemperiilor.
Ministerul Agriculturii va solicita Guvernului să aloce bani pentru un lot de 2.000 de rachete de rază lungă. Cheltuielile depăşesc 11 milioane de lei. Serviciul Antigrindină dispune de jumătate din această sumă.
„Noi avem astăzi pierderi colosale acolo unde nu este acoperire cu sistemul antigrindină. Sunt afectate circa 1.200 de ha de teren şi comparativ cu 29 de ha, acolo unde a fost sub acoperire de către aceste rachete”, a declarat viceministrul Agriculturii, Ion Parea.
Potrivit calculelor oferite de Serviciul Antigrindină, în depozite au mai rămas peste 3.000 de rachete de rază scurtă. Cu ajutorul acestora pot fi protejate 1,5 milioane de hectare de teren.
În țară sunt 121 de puncte de lansare a proiectilelor.