Moldova are termen de şase ani pentru a se integra în piaţa energetică europeană

Pe 29 iunie 2017, întreprinderea de stat „Moldelectrica” a semnat Acordul privind condiţiile de interconectare a sistemului energetic al Ucrainei şi Republicii Moldova cu sistemul energetic al Europei continentale, adică la sistemul ENTSO-E, scrie mold-street.com.

Acordul a intrat în vigoare pe 6 iulie 2017, din momentul semnării lui de către cel puţin 80% din operatorii de sistem din ENTSO-E, cât şi de ÎS „Moldelectrica” şi operatorul ucrainean NEK Ukrenergo.

Împreună cu Ucraina în ENTSO-E

Într-un răspuns oferit pentru Mold-Street, Ministerul Economiei susţine că: „Acordul include un catalog de măsuri care urmează a fi implementate în Republica Moldova pentru a atinge conformitatea cu standardele de operare, securitate, interacţiune şi planificare utilizate în ENTSO-E, cât şi măsuri tehnice ce ţin de asigurarea funcţionării stabile a sistemului după interconectare”.

Obligaţii similare se regăsesc şi în acordul semnat de ENTSO-E cu Ukrenergo.

Acordul include şi necesitatea realizării unor studii adiţionale pentru identificarea suficienţei infrastructurii de transport existente sau necesitatea unor elemente suplimentare/modernizări ale infrastructurii existente.

Ca durată de valabilitate, acordurile semnate cu ENTSO-E prevăd o perioadă iniţială de şase ani, cu posibilitatea de prelungire la solicitarea Ukrenergo cu încă doi ani, după care prelungirile se efectuează cu acordul Ukrenergo, Moldelectrica şi a 80% din membrii ENTSO-E. 

În acest moment, în cadrul grupului de lucru PG UA/MD, are loc elaborarea caietului de sarcini pentru studiile incluse în catalogul de măsuri, susţine administraţia Ministerului Economiei.