R. Moldova ar fi pierdut, anul trecut, 120 de milioane de euro, pentru că a primit gaze naturale din Rusia la un preț mai mare decât pe piață. Cel puțin asta afirmă membrii Platformei DA, care cer Guvernului informații clare despre ofertele alternative de livrare ale gazelor naturale din alte țări și asigurarea acestora prin contracte la prețuri spot, precum și informații despre capacitatea gazoductului Iași-Ungheni, relatează agora.md
„Prețul spot a scăzut la 53 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale. Și dacă comparăm cu 160 de dolari pentru o mie de metri cubi, preț la care R. Moldova procură gaze naturale de la Gazprom, vom observa că este de trei ori mai mare. Explicațiile Moldovagaz nu sunt plauzibile. Moldova și cetățenii săi au pierdut anul trecut aproape 120 de milioane de dolari”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.
De altfel, Alexandru Slusari susține că Guvernul trebuie să își reitereze poziția în acest sens.
„Vedeți care e situația pe piețele mondiale. Noi plătim mai scump pentru gazul rusesc. Evident că interesul e de a menține separatismul în R. Moldova. Care este poziția Guvernului în a salva investițiile în gazoducte și să informeze cetățenii despre ofertele comparabile? Cel mai mare obstacol ar fi atitudinea Gazprom și dacă Moldovagaz va permite ca în R. Moldova să vină gaze naturale din alte țări. Ucraina ar fi un partener strategic în acest sens”, a menționat Slusari.
În acest context, Platforma DA solicită Guvernului informații despre capacitatea gazoductului Iași-Ungheni și asigurarea cu gaze naturale din surse alternative.
Precizăm că Ucraina a renunțat la gazul livrat din Federația Rusă în anul 2015.
Datele Gazprom arată că în martie 2020, prețul de export al gazelor a fost de 125 de dolari pentru o mie de metri cubi, în timp ce la bursa TTF din Olanda prețul spot (pentru a doua zi) a fost de 98 de dolari.
Republica Moldova a cumpărat gaze de la Gazprom la un preț mediu de 180,26 dolari pentru o mie de metri cubi. În prezent prețul este de circa 160 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică de trei ori și ceva mai scump decât la bursele regionale, scria anterior mold-street.
Sursa: agora.md