Mitropolit Vladimir anunță că Paștele Blajinilor va avea loc în… iunie

„Paștele Blajinilor în acest an va fi la început de iunie”. Despre aceasta a anunțat ÎPS Mitropolit Vladimir, după întrevederea cu președintele țării Igor Dodon.

„La Slujba învierii, slujitorii vor sluji în biserici fără enoriași și în fiecare eparhie vom veni cu un mesaj care va fi modalitatea sfințirii cozonacilor, ouălor. Am discutat despre Paștele Blajinilor. Luând în considerație situația care s-a creat în țară, vom veni cu recomandarea ca ziua de pomenire a morților să fie în 6-7-8 iunie”, a spus Mitropolitul Vladimir.

Blajinii în iunie?

Paștele sau Paștile Blajinilor este sărbătorit preponderent, în Europa de Sud-Est, această sărbătoare are la bază pomenirea celor decedați și anume a rudelor și prietenilor apropiați. De Paștile Blajinilor credincioșii vizitează mormintele rudelor/apropiaților de la cimitire, le aduc în ordine, iar după slujbă preoții săvârșesc sfințirea lor.

Tradițional, Paștile Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului, Paștile propriu-zis. În localitățile rurale mai mari și în orașele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă.

De ce “Blajinilor”?

Nicolae Băieşu, doctor în filologie şi etnograf a spus astfel cu privire la originea cuvântului “blajin” într-un articol publicat de săptămânalul “Timpul”:
Denumirea de blajin vine din slavonul “blajenîi”- blând, bun, cuvios. Conform imaginaţiei populare, blajinii trăiesc într-o lume îndepărtată, la hotarul între “lumea asta” şi “lumea cealaltă”, ori aproape de rai, pe o insulă înconjurată de Apa Sâmbetei. Se zice că blajinii descind din Set – unul din fiii lui Adam. Totodată, se crede că ei umblă goi, sunt oameni scunzi, buni la suflet, paşnici, înţelepţi şi foarte credincioşi. Se hrănesc numai cu fructe. Bărbaţii se întâlnesc cu femeile doar o dată pe an, timp de câteva zile la Paşti, când se împerechează (pentru procreare). Blajinii nu ştiu să calculeze timpul, să ţină sărbători. Semnul că a venit Paştele este sosirea pe apă (Apa Sâmbetei) a cojilor de ouă roşii pe care creştinii le aruncă pe undele curgătoare în Vinerea ori sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

Părintele Valeriu Potoroacă susţine, însă, astfel: Înţelesul cuvântului «blajin» e clar. Iar în slavonă «blajenâi» înseamnă «fericit». Cei răposaţi cu adevărat sunt fericiţi în comparaţie cu noi, pentru că ei au trecut în viaţa veşnică «unde nu este nici durere, nici scârbă, nici suspinare».

Dumnezeu nu vrea să ne lase în ignoranţă cu privire la soarta celor dragi ai noştri care au plecat din viaţă şi nici cu privire la soarta noastră în veşnicii. De aceea ne-a lăsat prin Apostolul Pavel aceste cuvinte pe paginile Scripturii, pe care vreau să le citez la încheierea articolului: Nu voim, fraţilor, să fiţi în necunoştinţă despre cei ce au adormit, ca să nu vă întristaţi ca ceilalţi, care nu au nădejde. Căci dacă credem că Isus a murit şi a înviat, credem că şi Dumnezeu va aduce înapoi împreună cu Isus pe cei ce au adormit în El. (1 Tesaloniceni 4:13-14)

Sursa: timpul.md

iuniePaștele Blajinilorмитрополит Владимир