Ministru: Nu vom avea niciun pensionar cu pensia sub 1.000 de lei

Este declaraţia făcută de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune, transmite Știri.md.

Cât despre presiunea bugetară la care fac referire mai mulţi experţi economici, oficialul respinge acuzaţiile şi spune că este o măsură sustenabilă care se va absorbi în timp.

„Eu presupun că problemele adevărate vor începe în trei-patru ani atunci când această necesitate permanentă de împrumutare, întoarcere a datoriei şi refinanţare permanentă a deficitului bugetar de stat va pune presiune nejustificată pe bugetul de stat. Modalitatea pe care s-a mers a fost cea mai simplă, cu efecte nocive pe termen lung”, a explicat Roman Chircă, expert economic.

„În timp, această pensie minimă nu va mai fi aplicată la 2/3 din pensionari, cum este astăzi, ci la mai puţini. Persoanele care sunt aproape de pensia minimă, în câţiva ani vor ieşi din acest mecanism şi vor continua să aibă pensia indexată după regula generală, de exemplu, cei care au acum 1.900 de lei cu stagiul complet de cotizare.

Persoanele care au 1.500 vor avea nevoie de ceva mai mult timp pentru a ieşi din această schemă”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Potrivit calculelor, pensia pentru 240 de mii de pensionari va creşte cu mai mult de 200 de lei, iar pentru 198 de mii de beneficiari – cu peste 300 de lei. Măsura este valabilă inclusiv pentru cei cu stagiul incomplet de cotizare.

„Pentru aceste persoane, dacă calculul pensiei rezultate este mai mic decât pensia minimă raportată la stagiul de cotizare, se va acorda acest supliment de solidaritate. Dar nu vom avea niciun pensionar cu pensia sub 1.000 de lei. E clar”, a mai spus Marcel Spatari.

Economistul Roman Chircă spune că există şi alte măsuri care ar putea completa fondul social.

„Majorarea salariilor, atunci indirect se măresc cotizaţiile şi încasările la acest fond. Alte forme ar fi modificarea indicatorilor pe intern să nu existe pensii de zeci de mii în comparaţie cu acele persoane care au pensii la limita existenţei.

Identificarea unor contribuabili pentru acest fond, pentru sustenabilitate”, susţine Roman Chircă.

„În lege avem deja dreptul la reexaminarea pensiei. Gradul de reexaminare va fi oferit şi celor cu dizabilitate. Vom progresa în timp şi vom ajunge ca şi cei care au doi ani după pensie să-şi recalculeze pensia.

Mulţi dintre ei sunt acum sub limita pensiei minime şi după reexaminare pot avea pensie de 4 – 5 mii de lei pentru că au muncit după pensionare”, a precizat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Cât despre reformarea sistemului de pensii, oficialul a declarat că aceasta necesită o abordare generală şi sustenabilă, iar pregătirea poate dura mai mult de un an. Anume din acest motiv nu se regăseşte în Planul de acţiuni al Guvernului pentru anii 2021 – 2022.

Foto: Știri.md.

Ministru: Nu vom avea niciun pensionar cu pensia sub 1.000 de lei