Noi precizări privind asigurarea sistemului de sănătate cu oxigen medical. În prezent, sunt câteva surse de asigurare a instituțiilor medico-sanitare publice cu oxigen medical. În acest context este vorba despre generatoarele de oxigen, concentratoarele de oxigen, rezervorul cu oxigen lichid, buteliile cu oxigen în stare gazoasă, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății.
Astfel fiecare instituție medicală din țară este asigurată și utilizează una sau mai multe surse de aprovizionare cu oxigen menționate mai sus. La momentul actual, sunt utilizate peste 2.000 de butelii de oxigen, peste 20 rezervoare de oxigen și peste 2.500 puncte de oxigen.
Potrivit unor estimări privind concentratoarele de oxigen, de la începutul pandemiei COVID-19, instituțiile medicale din țară au fost dotate cu peste 1.500 de concentratoare și urmează să fie recepționate alte peste 300.
În privința generatoarelor de oxigen, menționăm faptul că, înainte de apariția virusului SARS- CoV- 2, în Republica Moldova erau utilizate doar 12 generatoare de oxigen în cadrul instituțiilor medico-sanitare. Pe marcurs, au fost achiziționate alte 20 generatoare de oxigen prin intermediul proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19”, finanțat de Banca Mondială, dintre care 19 au fost instalate și conectate la rețele, iar unul a fost instalat și urmeaza să fie conectat la Institutul de Medicină Urgentă. Mai mult ca atât, alte patru generatoare de oxigen urmează să fie achiziționate cu suportul Fondului Global prin UCIMP.
Menționăm faptul că, Ministerul Sănătății cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a realizat o evaluare la nivel național privind asigurarea instituțiilor medicale cu oxigen. În urma evaluării, au fost planificate pentru achiziție alte circa 39 de generatoare de oxigen din proiectul „Răspuns de Urgență la COVID-19” care este finanțat din împrumutul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB).
Potrivit instalarea generatorului de oxigen medical în cadrul „Centrului COVID-19” de la „Moldexpo”, Ministerul Sănătății precizează că acesta va fi instalat doar după întrunirea tuturor condițiilor tehnice nenecesare de amplasare și exploatare în siguranță conform evaluării exercitate de Agenției pentru Supraveghere Tehnică.