Secretarul general al Ministerului Finanțelor, Iuri Pașinschi, a participat astăzi, 20 mai curent, la deschiderea primei Conferințe de Transformare Digitală și Incluziune Financiară (DTFINCON’21) în cadrul căreia a vorbit despre transformarea digitală, plăți electronice, incluziune financiară și economie fără numerar, scrie deschide.md.
În debutul evenimentului, Iuri Pașinschi, a salutat participanții, a felicitat organizatorii evenimentului și a apreciat importanța subiectelor abordate în cadrul Conferinței.
În discursul său, dl. Pașinschi a menționat că transformarea digitală a devenit mai pronunțată odată cu declanșarea crizei pandemice. ”Nivelul de automatizare a serviciilor oferite de Ministerul Finanțelor și instituțiile subordonate acestuia era unul destul de avansat și până la pandemie, dar automatizarea în lanț, împreună cu alte autorități, creează premise pentru dezvoltarea unor servicii noi și mai calitative, conform așteptărilor contribuabililor”, a spus Pașinschi.
În calitate de promotor al politicilor din domeniul financiar, Ministerul Finanțelor susține inițiativele ce duc la diminuarea numerarului în economie și construirea unui ecosistem fără numerar. Prin exercițiul anual de modificare a politicii fiscale, sunt operate, în mod tradițional modificări ce contribuie la limitarea posibilității de utilizare a numerarului în tranzacțiile realizate atât de persoanele juridice, cât și acelea realizate de acestea în raport cu persoanele fizice.
O altă dimensiune, la fel de importantă în această perioadă, la care s-a referit Secretarul general este incluziunea financiară, inclusiv în ceea ce ține de comerțul electronic cu bunuri și servicii. “Comerțul electronic este una din direcțiile prioritare de conformare fiscală setate de Serviciul Fiscal de Stat și o prioritate pentru monitorizare pe parcursul anului 2021. Totodată, implementarea unor sisteme informaționale ca ”Gateway-ul fiscal”, va scădea considerabil din presiunea de urmărire și conformare pe sectorul dat”, a precizat Pașinschi.
Privitor la educația financiară, un alt subiect abordat în discuțiile din cadrul Coferinței, dl. Pașinschi a spus că educația financiară trebuie să înceapă de la o vârstă cât mai fragedă iar copii trebuie să cunoască și să înțeleagă ce reprezintă bugetul, cum se constituie acesta sau cum este repartizat. “Rolul nostru, al autorităților pulice, este să ajute la diseminarea acestor informații într-o manieră transparentă și accesibilă”, a spus Pașinschi.
La fel, secretarul general a mai spus că, chiar dacă există cercetări în domeniu legate de finanțele personale, există încă o profundă nevoie de aprofundare în zona finanțelor publice. “Anume de aceasta Ministerul Finanțelor a lansat campania de educare financiară ”Bugetul public este bugetul tău” în cadrul căreia au fost realizate activități atât în cadrul Global Money Week 2021, dar continuă și acum”, a spus Pașinschi.
Ministerul Finanțelor mizează pentru consolidarea eforturilor tuturor părților implicate în procesul de educare financiară și elaborarea unor direcții foarte clare de realizare a acestui proces prin elaborarea unei strategii naționale de incluziune financiară, care ar ținti atât segmente ale populației mai puțin incluse la moment în procesele financiare, dar și pentru a crea o infrastructură de cunoaștere continuă pentru cei mai inițiați în acest sens.
Foto: deschide.md.