Comisia Electorală Centrală recomandă Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să își asume delegarea președinților birourilor electorale care vor fi deschise peste hotare pentru apropiatul scrutin legislativ, transmite MOLDPRES.
În cadrul consultărilor CEC cu secretarul general al MAEIE, Eugen Revenco, pe marginea deschiderii secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie, s-a recomandat Ministerului de Externe să își asume delegarea unor președinți ai secțiilor de votare din străinătate din partea serviciului diplomatic al Republicii Moldova.
Potrivit membrului Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, misiunile diplomatice sunt cele care poartă răspundere juridică pentru desfășurarea procesului electoral. “Prevederile din Codul Electoral stabilesc în mod expres că misiunile diplomatice sunt cele care poartă responsabilitatea inclusiv juridică pentru desfășurarea procesului electoral”, a declarat Volentir.
În același timp, vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, a menționat că în acest moment există o dilemă – prin decizia Curții de Apel au fost anulate toate secțiile de vot peste hotare.
Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Eugen Revenco a declarat că va confirma astăzi la ora 16.00 lista birourilor electorale pentru 146 de secții de votare din străinătate. „Pot să vă confirm și până la ora 16:00 vă trimit lista birourilor electorale pentru 146 de secții. Avem președinți de birouri. Noi avem capacități, inclusiv pentru recomandarea CEC ca șefii birourilor să fie doar din serviciul diplomatic”, a adăugat Revenco.
Consultările au loc după ce, ieri, Curtea de Apel a obligat Comisia Electorală Centrală să-și modifice hotărârea și să aprobe deschiderea a cel puțin 190 de secții de votare în diaspora, așa cum a cerut anterior Ministerul de Externe.
Foto: Moldpres.md.