Migranții vor fi susţinuţi să-și deschidă afaceri în Republica Moldova

Circa 60 de afaceri inițiate de migranți sau rudele de gradul întâi ale acestora vor beneficia de susținere financiară nerambursabilă de până la 250 mii de lei prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Titularii afacerilor au semnat astăzi, în regim online, contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 14 mln de lei, transmite MOLDPRES.

Conform estimărilor, în urma realizării proiectelor investiționale vor fi create circa 145 locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui circa 35 mln de lei. Potrivit secretarului general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, sectorul întreprinderilor mici și mijlocii reprezintă unul dintre pilonii de bază ai economiei Republicii Moldova și este reflectat ca prioritate-cheie în programele de activitate a Guvernului, precum și în documentele de panificare strategică națională, în special Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”.

„Aplicând la program ați demonstrat perseverență și curaj. Apreciem determinarea de care dați dovadă pentru a vă dezvolta afacerea și cred cu certitudine că remitențele atrase și susținute prin suportul financiar al Guvernului și al partenerilor de dezvoltare vor facilita crearea unui viitor mai bun acasă. Vă îndemn să priviți provocările prin prisma oportunităților și vă doresc ca afacerile să vă devină pasiune. Echipa ODIMM este mereu aici ca să vă susțină și să vă ofere tot suportul necesar în îndeplinirea misiunii pe care o aveți ca antreprenori”, a menționat Lilia Palii.

Directorul general interimar ODIMM, Emilia Cojocaru, a încurajat noii beneficiari ai programului să fie inventivi și mereu în căutare de noi oportunități pentru a reuși să dezvolte afaceri de succes.
“Ne bucură interesul manifestat de migranți de a reveni acasă pentru a valorifica potențialul antreprenorial și asigurându-şi o sursă constantă de venit. Îi încurajăm să nu să se oprească aici, să se dezvolte, să se informeze, să creeze afaceri inovative pentru a răspunde la cerințele pieței”, a spus Emilia Cojocaru.

Companiile beneficiare de finanțare vor dezvolta afaceri în 24 de raioane ale ţării în domenii cum ar fi: cultivarea cerealelor, pomușoarelor, creșterea legumelor în seră, prelucrarea plantațiilor de nuci, plantațiilor de levănțică, activități de cazare şi alimentație publică, sănătate şi asistenţă socială,  fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, producerea ceaiurilor din plante aromatice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din polistiren, procesarea și ambalarea fructelor uscate.

Foto: ODIMM

Migranții vor fi susţinuţi să-și deschidă afaceri în Republica Moldova