Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții din învăţământul superior şi profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar medical și farmaceutic antrenați în controlul și combaterea infecției COVID–19, vor fi stimulați financiar. Astăzi, 3 iulie, Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege în acest sens, relatează Ministerul Sănătății.
Astfel, categoriile de studenți menționați, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică de 3 luni, în instituțiile medico–sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID–19, vor beneficia pentru anul de studiu 2020 – 2021 de bursă de stagiu de practică în cuantumurile bănești stabilite de Guvern. Bursa de stagiu de practică se va acorda inclusiv pentru anul de studiu 2021 – 2022, în cazul în care persoana, pe parcursul anului 2021 va efectua un stagiu de practică în condiții similare.
Menționăm că, în cazul elevilor înmatriculați în anul cinci de studii, în învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic, termenul pentru efectuarea stagiului de practică este de două luni.
Cu referire la elevii anilor I–IV, din învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic, care nu sunt încadrați în practica ce precede probele de absolvire, pot fi încadrați, la solicitare, în instituțiile medico–sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID–19, cu acordarea bursei de stagiu de practică în condiții similare.
Вursеlе de stagiu de practică se fixează o dată pe an, iar persoanele care vor beneficia de burse de stagiu de practică, pot beneficia concomitent de alte tipuri de burse finanţate din bugetul de stat stabilite prin Hotărîrea Guvernului nr. 1009/2006.
Cuantumul bănesc al burselor este de 1600 lei pentru medici și farmaciști rezidenți, 1200 lei pentru studenți și 1000 lei pentru elevi.
Sursa: msmps.gov.md