Joi seara s-a finalizat cu succes, la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din Chișinău, intervenția chirurgicală de înlăturare a unei tumori de nerv vestibular prin abord translabirintic, la un pacient de 60 de ani, care a fost diagnosticat cu tumoare intracerebrală, transmite IPN.
„Intervenția chirurgicală a fost efectuată cu succes. A fost o conlucrare dintre un neurochirurg din Chișinău și un otolaringolog de la Kiev. Noutatea, inovația pentru medicina din Republica Moldova constă în faptul că a fost o operație comună la o anumită patologie. Asemenea tumori se scot în fiecare zi, multe. Dar un abord nou ni l-a permis utilajul pe care l-am procurat în ultimii ani. Am avut toate instrumentele necesare pentru ca pacientul să iasă foarte sigur (în urma intervenției, n.r.) – era necesar să-i păstrăm auzul, să-i păstrăm simetria feței, și acest lucru ne-a reușit” a declarat pentru Agenție Grigore Zapuhlîh, de la Catedra de neurochirurgie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USFM), doctor habilitat în științe medicale, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, care a efectuat intervenția chirurgicală împreună cu Oleg Borysenko, doctor habilitat în științe medicale, șeful Departamentului Microchirurgie și Otoneurochirurgie, de la Institutul de Otolaringologie „A.I. Kolomyichenko” din Kiev, Ucraina. Cei doi profesori au fost asistați de echipe formate din colegi mai tineri.
„Sunt foarte mulțumit că pacientul nostru, un simplu cetățean dintr-o localitate dintr-un raion din Republica Moldova, a beneficiat de o operație de clasă internațională”, a menționat Grigire Zapuhlîh
Cu referire la colaborarea dintre medicii moldoveni și ucraineni Grigore Zapuhlîh a menționat că ea datează de foarte mulți ani, atât în domeniul neurochirurgiei, cât și în cel al otolaringologiei. „Colaborarea noastră datează încă de pe vremurile fostei Uniuni Sovietice, când Institutul din Kiev era al doilea ca valoare din țară după institutul „Burdenko” din Moscova”, a specificat medicul moldovean.
Intervenția chirurgicală efectuată de echipa moldo-ucraineană este una în premieră pentru Republica Moldova, deoarece până acum s-a efectuat înlăturarea tumorilor de nerv vestibular doar prin abord retrosigmoidian, ce presupune înlăturarea tumorii de dimensiuni mari cu păstrarea auzului. Dar în hipoacuzie severă, (micșorarea auzului) ca și în cazul pacientului operat, preferabil este abordul translabirintic, ce permite înlăturarea tumorilor de orice dimensiune fără necesitatea de retracție a cerebelului și cu posibilitatea de înlăturare completă a tumorii din conductul auditiv intern.