O dată cu începerea sezonului de culegere a strugurilor și a procesului de producere a vinului în condiții casnice, Direcția Situații Excepționale Bălți antenționează despre creșterea numărului intoxicațiilor cu vinul proaspăt scurs în urma consumului, dar nu în ultimul rând și creșterea cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon sau gaz emanat în urma fermentării vinului.
Pentru a evita cazurile de intoxicare cu dioxid de cazbon trebuie de respectat o serie de reguli elementare de securitate.
Dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentație este un gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie, fiind o substanță toxică puternică. Specialiștii recomandă asigurarea încăperilor unde se produce vinul cu o ventilație corespunzătoare sau procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber. Persoanele sunt îndemnate să nu se afle perioade lungi în beciurile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, dar și să anunțe în prealabil pe cineva că vor intra într-o astfel de încăpere. Mai mult decât atât, oamenii sunt îndemnați să verifice concentrația oxigenului înainte de a intra în beciuri, pentru a preveni urmările fatale.
Primele simptome ale intoxicării sunt amețeala, greața și durerile de cap. Dacă persoana inhalează o concentrație mare de gaz, leșină și în cîteva minute poată și să moară.
În caz de apariție a situațiilor de urgență apelați la numărul 112.