Majoritatea spitalelor din Moldova gestionează banii publici în secret

Spitalele din Moldova, fie republicane, fie raionale s-au obișnuit să gestioneze banii în interior, fără ca să raporteze ce fac cu ei, chiar dacă e vorba de bani publici, scrie e-sanatate.md.

O analiză a Sănătate INFO arată că niciun spital republican nu a publicat până acum rapoarte financiare complexe, din care să fie clar cum au fost gestionați banii și în ce scopuri. Cele mai exemplare sunt instituțiile spitalicești din Chișinău. Aproape toate, cu câteva excepții, și-au publicat rapoartele financiare simetriale și pe anul trecut de gestiune.

Gestionarea fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală este un proces mai mult umbrit, decât transparent în Republica Moldova. Deși este declarat un deziderat, multe etape din gestionarea banilor rămân cunoscute numai celor care gestionează banii – CNAM, pe de o parte, și instituțiile medicale contractate- pe de altă parte. De exemple, valoarea contractelor, volumul de servicii prevăzute, condițiile pe care și le asumă ambele părți sunt publice acum. Cu toate acestea, atât CNAM cât și instituțiile care au semnat contracte pentru a presta servicii medicale sunt obligate, prin prisma prevederilor Programului unic, să asigure „transparenţa gestionării mijloacelor contractate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală”, în timp ce la baza contractării trebuie să stea următoarele principii: „alinierea la prevederile politicilor naționale în domeniul sănătății, eficiența și transparența în utilizarea mijloacelor financiare publice, bazate pe necesitățile populației în servicii medicale”.

Câte spitale din cele existente acum publică rapoarte, prin care să asigure transparența de care este nevoie, Fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală fiind formate din banii cetățenilor care se asigură, dar și din bugetul public național. Este important că spitalele consumă cea mai mare parte a bugetului asigurărilor de sănătate – peste 3 miliarde de lei.