Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat astăzi, în format online, cu reprezentanții Asociației Patronale a Industriei Ușoare (APIUS). Subiectele abordate au vizat provocările din sector, generate de criza pandemică, dar și posibilitățile de recuperare și de creștere economică, transmite deschide.md.
„Înțelegem că treceți printr-o perioadă foarte dificilă. Am spus în repetate rânduri că voi fi de partea oamenilor de afaceri care lucrează cinstit, creează locuri de muncă pentru cetățenii noștri, plătesc impozite. Este adevărat că, fiind prinși de criza pandemică și cea politică, nu ne-am putut concentra mai mult pe problemele businessului. Acum prioritatea e să aducem cât mai mult vaccin și să vaccinăm cât mai mulți oameni. Prin asta vom ajuta economia cel mai mult”, a spus doamna Maia Sandu.
Șefa statului și-a exprimat disponibilitatea de a susține mediul de afaceri în depășirea crizei și recuperarea economică, menționând că există și o deschidere externă mare pentru a ne ajuta să facem față provocărilor. Totodată, ea a subliniat că, pentru a reuși este nevoie de o majoritate de oameni onești în Parlament și de un Guvern profesionist și dedicat, care să lucreze serios la rezolvarea problemelor.
În cadrul discuției, reprezentanții industriei ușoare au vorbit despre necesitatea ca ramura să fie susținută de către stat și să aibă acces la resurse financiare mai ieftine.
„De la începutul pandemiei am cerut Guvernului să compenseze șomajul tehnic. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat nici anul trecut, când foarte multe întreprinderi au fost nevoite să-și sisteze activitatea, și nu a fost prevăzut nici în bugetul pentru anul curent. Am propus crearea unui fond de garantare a creditelor de către stat. Discutăm și despre atragerea fondurilor externe, diversificarea surselor de finanțare, pentru a oferi acces la resurse mai ieftine, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii”, a spus șefa statului.
Președintele Maia Sandu a solicitat reprezentanților APIUS să vină cu recomandări privind reabilitarea post-Covid a industriei ușoare.
„În pofida crizei politice și sanitare în care ne găsim, în săptămânile viitoare urmează să lucrăm la un program de recuperare economică a țării. Este important ca mediul de afaceri, inclusiv industria ușoară, să participe în acest proces, astfel încât acest sector să devină sustenabil și competitiv”, a menționat doamna Maia Sandu.