Maia Sandu: Dodon trebuie să înțeleagă că oamenii nu-l mai vor

Igor Dodon știe că va pierde alegerile prezidențiale, că oamenii nu-l mai vor, de aceea a început să vină cu acțiuni prin care să fure votul oamenilor. Declarația aparține liderului PAS, Maia Sandu, în contextul apariției pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a Parlamentului a proiectului de lege cu privire la modificarea Codului Electoral, pentru lectura finală, relatează deschide.md

Potrivit politicianului, PSRM insistă pe unele modificări la Codul Electoral care merg pe contrasens cu alegerile libere și corecte.

Deși astăzi au fost organizate dezbateri publice, iar fracțiunile parlamentare și societatea civilă au avut numeroase obiecții, pentru ședința de mâine a Comisiei juridice este planificată deja aprobarea raportului final. Asta înseamnă că aceste consultări au fost organizate doar pentru bifă. Sub pretextul ajustării Codului în conformitate cu recomandările Curții Constituționale, socialiștii încearcă să deschidă mai larg ușa pentru fraude electorale”, susține Maia Sandu.

Liderul PAS atrage atenția că documentul prevede scurtarea duratei zilei de votare (de la 14 ore, la 12 ore), „pentru ca mai puțini oameni să reușească să voteze”.

Observatorii nu vor mai putea verifica listele electorale și nu vor putea monitoriza și raporta încălcările făcute până la începerea perioadei electorale și după încheierea acesteia. De asemenea, Dodon se pregătește să poată scoate afară din cursă pe oricine nu-i convine. Legea propusă nu rezolvă problema transportării organizate și a votului contra plată din regiunea transnistreană. Mai sunt și alte prevederi periculoase. Da, sunt și prevederi bune, dar acestea nu mai contează dacă se pun laolaltă cu cele care permit frauda. E ca și cum ai avea o lege democratică, iar la final ai scrie că se introduce pedeapsa capitală pentru toți cei care nu votează cu Dodon. Dodon trebuie să înțeleagă că oamenii nu-l mai vor și că orice încercare de fraudare a alegerilor se va termina rău pentru el”, a precizat ea.

Amintim că proiectul de lege cu privire la modificarea Codului Electoral, în lectura finală, se regăsește pe ordinea de zi de mâine, 15 iulie, a ședinței Comisiei Juridice, Numiri și Imunități (CJNI), deși abia azi deputații au organizat consultări publice cu reprezentanți ai societății civile, mediului academic, mass-media, Comisiei Electorale Centrale și altor instituții, pentru a găsi un numitor comun și a depăși divergențele apărute în cadrul examinării proiectului.

Mai mulți experți au atras atenția asupra faptului că în urma adoptării modificărilor propuse, observatorii nu vor mai putea monitoriza listele electorale și își vor putea desfășura activitatea doar odată cu începerea campaniei electorale, fără a avea dreptul de a prezenta rapoarte.

Sursa: deschide.md

DodonСанду