Locuiesc la oraș, dar cară apă de la fântâini

Accesul la rețelele de alimentare cu apă și canalizare rămâne una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă majoritatea cetățenilor din R.Moldova. Potrivit statisticilor situția este mai proastă în nordul țării, unde puțin peste 35 la sută din oameni au acces la un sistem de apeduct. Primarul de Dondușeni, Ivan Belciug susține că orașul pe care îl conduce este singurul din țară, în care persoanele din sectorul privat nu dispun de un sistem de apeduct.

În anul 2017 a fost elaborat proiectul pentru a asigura întreaga localitate cu apă, însă lipsa banilor nu a permis ca lucrurile să meargă înainte. Astfel, un grup de oameni din Dondușeni a decis să inițieze extinderea rețelelor de apă din cont propriu. Administrația locală a contribuit și ea, însă suma totală de 45 de milioane de lei este prea impunătoare.

Potrivit lui Ivan Belciug, ministerul mediului, dar și investitorii străini alocă bani pentru proiectele de alimentare cu apă, însă cu condiția ca administrația locală dispune de un proiect tehnic pentru canalizare. Iar costul estimativ al realizării proiectului pentru orașul Dondușeni se ridică la peste 100 de milioane de lei.

Potrivit ultimului recensământ în orașul Dondușeni locuiau peste 7000 de locuitori. Potrivit datelor Biroului Național de statistică din 2019 în țară dispuneau de sistem de alimentare cu apă 53 municipii și orașe, și 721 localități rurale, ceea ce reprezintă 50,5% din localităţile ţării. Circa 51,2% din satele Moldovei nu au acces la reţele de apă potabilă, iar multe dintre sistemele existente sunt învechite. Cea mai mare pondere a localităţilor cu acces la sisteme de alimentare cu apă s-a înregistrat în mun. Chișinău (85,7%) și UTA Găgăuzia (78,1%), iar localităţile din regiunea Nord au cea mai mică rată de acces (35,3%).

DondușeniIvan Belciug