În incinta Liceului Teoretic Mihai Eminescu din Bălți, a avut loc comemorarea poetului – la data de 15 ianuarie împlinește 170 de ani de la nașterea legendarului poem Luceafărul.
Evenimentul are loc în incinta licelui de câțiva ani și de fiecare dată atrage din ce în ce mai mulți invitați. În acest an au participat studenți, profesori, administrația orașului, reprezentanți ai Ambasadei României în Moldova și lucrători culturali. Elevii de liceu au citit fragmente din operele nemuritoare ale poetului – operele poetului sunt mereu în amintiri și iubite de ei ,ceea ce înseamnă că poeziile lui Eminescu sunt încă vii.
Astăzi arhiva lui Eminescu include 17 volume de diferite lucrări – poezie, proză, dramaturgie, jurnalism, eseuri filozofice și traduceri. Este, fără îndoială, cel mai mare clasic al literaturii române. Cu toate acestea, în timpul vieții poetului, au fost publicate doar 23 de poezii.
Ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță, a menționat că perla culturii române, Mihai Eminescu, i-a învățat pe oameni să iubească și să valorizeze viața.
Potrivit profesoarei de limba și literatura română, Ina Dumitraș, în opera sa, Mihai Eminescu a fost capabil să unească și să perpetueze tot ce are mai frumos poporul român.
Eleva Victoria Dodu din clasa a-X-a, a spus că nu ar fi putut alege niciodată cea mai bună lucrare a lui Eminescu, pentru că fiecare este unică și perfectă.
Marele poet, prozator și jurnalist Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoșani, a murit la 15 iunie 1889 la București și a fost înmormântat în Cimitirul Bella din capitala României. În 1948, a fost ales postum membru al Academiei Române.
Lucrările lui Eminescu au fost traduse în peste 90 de limbi ale lumii. Cel mai mare număr de lucrări traduse au fost în germană și maghiară.