JUDECĂTORII DIN BĂLȚI AU FOST SPECIALIZAȚI ÎN PENALIȘTI, CIVILIȘTI ȘI CONTRAVENȚIONALIȘTI

Specializarea judecătorilor din Bălți  pe categorii de cauze civile, penale și contravenționale, s-a dovedit a fi productivă. De această părere este președintele Judecătoriei municipiului, Dumitru Gherasim. Potrivit lui, rezultatele sunt deja vizibile, iar scopul principal este de a optimiza procesul examinării și de a spori calitatea actului de justiție.

Gherasim a accentuat că proiectul merită să aibă continuitate.

„În data de 1 aprilie 2015, Judecatoria din municipiul Bălți a fost selectată instanță pilot pentru specializarea în domeniul penal și civil. A fost realizată o notă informativă pentru această perioadă scurtă de timp, unde au fost indicate datele statistice privind examinarea atât a dosarelor civile, cât și a celor penale și contravenționale. Am demonstrat că am înregistrat succese. Dacă ar fi posibil am dori ca proiectul să fie prelungit pentru o perioadă nestabilită.”

Datele statistice pentru anul 2015 și 2016 arată că datorită specializării a crescut numărul cauzelor civile examinate de la 5190 la 5788, a scăzut numărul dosarelor restante și a celor anulate.

Totodată, a crescut  și numărul cauzelor penale examinate, de la 846 în 2015, la 1070 în anul 2016. Și cauzele contravenționale au înregistrat cifre mai mari, 1267 la număr în 2015 și respectiv 1334 în 2016.

Procurorul, Sergiu Marcauțan, crede că proiectul merită să fie prelungit și implementat în toate judecătoiile din țară.

„Consider că s-a ridicat nivelul calității actelor procesuale, s-a ridicat nivelul de pregătire a cauzelor în instanța de judecată care se pun spre examinare, s-a redus termenul de examinare a cauzelor puse pe rol și a crescut calitatea actului de justiție. Eu consider că este necesară unificarea sediilor judecătoriilor nou create pentru a extinde specializarea judecătorilor.”

La rândul lor, avocații, consideră că proiectul vine să susțină nu doar magistrații dar și justițiabilii.

„Proiectul cu privire la specializare este foarte important. El a fost implementat de aproximativ doi ani. A crescut calitatea hotărârelor și sentințelor emise de judecători, dosarele se află pe rol o perioadă mai mică de timp și multe dosare au fost examinate într-o singură procedură, un factor important pentru justițiabili.”

Proiectul pilot de specializare pe categorii de cauze este implementat pentru o perioada de 3 ani în judecătoriile Râșcani și Buiucani din Chișinău și în judecătoria din Bălți.

Potrivit membrilor CSM, specializarea magistraților din toate judecătoriile din țară ar putea fi instituită doar după reorganizarea instanțelor.

Până atunci, membrii CSM au propus ca specializarea să fie extinsă în toate sediile Judecătoriei Chișinău.