Partidele politice din Republica Moldova nu trebuie să speculeze în campaniile electorale pe seama unor tragedii istorice, precum: deportările sau foametea organizată. De această părere este istoricul de la Universitatea de Stat ,,Alecu Ruso” din Bălți, Lidia Pădureac. Afirmația a fost făcută de ea în cadrul emisiunii ,,Față în Față” de la BTV, în care s-a discutat despre primul val al deportărilor din anul 1941.
Aici o să insist, să vorbim despre faptul că deportările au fost organizate de regimul totalitar comunist. Lucrurilor trebuie să le spunem pe nume. Atunci când vorbim despre deportări sau foamete ele toate au avut loc din cauza regimului totalitar comunist. Nu trebuie să speculăm aici pe seama etniilor sau de pus alte accente.
În opinia Lidiei Pădureac, partidele politice, care încearcă să câștige capital politic pe seama acestor evenimente, procedează josnic. Istoricul a mai adăugat, că în urma foametei și deportărilor au avut de suferit oamenii simpli, nu politicienii de astăzi.
Când vorbim despre faptul că deseori din această tragedie cineva încearcă să facă un capital politic, asta este josnic. Întrucât oamenii aceștia au suferit. Ei au nevoie de o reabilitare morală, o reabilitare economică. Aș dori să menționez că în Republica Moldova, nu a fost nici prima și nici a doua.
Primul val de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. De pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești au fost trimiși forțat în ținuturile Siberiei și Kazahstanului peste 20 de mii de moldoveni.