Municipiul Bălți și Botoșani vor implementa patru proiecte transfrontaliere în domeniul educației, culturii și sportului. Acesta este rezultatul acordului semnat acum doi ani dintre Inspectoratul școlar județean Botoșani și Direcțiai Învățământ Tineret și Sport Bălți. La sfârșitul săptămânii curente, cu o vizită de lucru la Bălți, a venit delegația română, care împreună cu managerii instituțiilor vizate din teritoriu, au făcut primele schițe de proiect.
TATIANA DUBIȚCAIA REPREZENTANT PRIMĂRIE:„Suntem în așteptarea lansării ghidului proiectelor transfrontaliere. Lucrăm de doi ani la diverse idei de proiect, am analizat și identificat probleme comune ale celor două localități din România și din Bălți. Încercăm să obținem fonduri europene, dar evident că vor fi necesare și cofinanțări din partea participanților.”
Primul proiect, care urmează să fie implementat, ține de deschiderea unor centre de excelență. Pentru liceul „Mihai Eminescu” este preconizată dotarea unor laboratoare de fizică și chimie.
GABRIEL HÂRTIE INSPECTOR ȘCOLAR GENERAL DIN BOTOȘANI: „Un prim proiect va fi realizat între liceul „Mihai Eminescu” din Bălți și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani. Sunt două unități de învățămât de ptrestigiu din ambele părți. Obiectivul nostru este o performanță școlară și mai înaltă, prin dezvoltarea unor centre de excelență pe anumite discipline.”
Cel de-al doile proiect are menirea de a promova cultura, tradițiile și religia.
VIORICA BUJOR MANAGER LICEUL GEORGE COȘBUC: „Proiectul transfrontalier urmărește scopul de a organiza niște activități de formare a cadrelor didactice din liceul „George Coșbuc”, educatorii grădiniței 43 și educatorii colegiului liceal „Sfîntul Gheorghe” din Botoșani. Titlul acestui proiect este – Cânt, mișcare și culoare. Metode alternative de învățare tradiționale și transfrontaliere.”
În urma celui de-al treilea proiect, dintre Școala Sportivă nr. 1 din Bălți și Clubul Sportiv Școlar din Botoșani, urmează ca aceste instituții să fie dotate cu săli de sport tip balon și inventar necesar. Ultimul proiect, și cel mai important, în opinia partenerilor, ține de incluziunea școlară.
„Ultimul proiect, considerăm noi cel mai mare, e realizat între Inspectoratul școlar și Direcțiai Învățământ Bălți. Aici ne propunem să ajutăm profesorii și copiii cu nevoi speciale, care sunt integrați în învățământul de masă. Vrem să-i consiliem pe profesori despre modul cum ar trebui să se comporte cu acești copii. Cel puțin în județul Botoșani avem o mare problemă în ceea ce privește comunicarea dintre cele două segmente.”
Pentru punerea în aplicare a proiectelor propuse, cele două părți au nevoie de circa 400 de mii de euro.