Nouă moldoveni fac parte din organizația paramilitară Wagner se arată într-o investigație RISE Moldova. Mercenarii erau racolați în Wagner pentru a ucide la comandă. Cinci dintre ei sunt în prezent subiect de investigații ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Patru dintre ei și-au pierdut viața. Potrivit investigației, salariile promise mercenarilor moldoveni încep de la o mie de dolari, în funcție de poziția pe care urmează să o ocupe în unitate, transmite agora.md.
Persoanele care ajung să fie recrutate ca mercenari, de cele mai ori, provin dintr-o pătură socială instabilă, fără un loc de muncă și venit permanent. Așa schițează ofițerul SIS, care activează în unitatea pentru combaterea și prevenirea mercenariatului și terorismului, profilul mercenarului, în baza informațiilor adunate despre cei 114 mercenari moldoveni identificați până în prezent.
Dintrei cei nouă mercenari moldoveni, patru au fost uciși. Vladislav Apostol a fost rănit în urma atacului SUA în Siria, din 7 februarie. Bărbatul a mai trăit aproape o lună. A decedat din cauza rănilor. Avea 30 de ani.
La 7 februarie 2018, a murit Radu Donciu, un bărbat de 43 de ani din Chișinău.
Egor Matcovschi a fost ucis la doar 32 de ani. Bărbatul a fost mai întâi mercenar în Ucraina, apoi recrutat în Siria, acolo unde și a murit la 9 iunie 2017. Al patrulea mercenar moldovean ucis, care figurează în lista Wagner, este Serghei Prida. Nu se știe însă data și locul morții.
Wagner este o companie paramilitară privată rusă. A fost fondată de Dimitriy Utkin, un fost ofițer al Serviciului rus de informații militare (GRU). Membrii organizației sunt de fapt mercenari – persoane care, pentru bani, participă la diverse operațiuni militare.
Mercenariatul este o activitate ilegală, inclusiv în Rusia. Același statut îl are și în Republica Moldova. „Orice formațiune paramilitară, indiferent dacă este Wagner sau dacă se numește altfel, este în afara câmpului legal al RM, deci este ilegală”, afirmă un locotenent-colonel din cadrul Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate (SIS).
Pentru activități de mercenariat, legislația națională prevede de la trei până la șapte ani de închisoare.