Inundaţiile din Germaniei îi vor costa pe asigurători 7 miliarde de euro

Din această sumă, 6,5 miliarde de euro sunt cereri de despăgubiri pentru afaceri, locuinţe şi ce s-a distrus în interiorul acestora, iar aproximativ 400 milioane de euro pentru autovehicule, transmite Știri.md.

„În condiţiile în care se înregistrează progrese în înregistrarea şi soluţionarea cererilor de despăgubiri, nivelul acestei catastrofe devine abia acum vizibil”, a afirmat directorul general al GDV, Joerg Asmussen.

La mijlocul lunii iulie, inundaţii grave au devastat mari părţi din vestul Germaniei, precum şi din ţările vecine Belgia şi Olanda. Landurile Renania de Nord-Westfalia şi Renania-Palatinat au fost cele mai afectate, dar şi Bavaria şi Saxonia au avut de suferit. Aproape 160 de persoane şi-au pierdut viaţa în inundaţiile care au afectat vestul Germaniei în zilele de 14 şi 15 iulie şi numeroase case, drumuri, căi ferate şi poduri au fost distruse.

Conform GDV, inundaţiile din iulie au fost cel mai distrugător dezastru natural din istoria Germaniei. Pierderile sunt mult mai ridicate decât în cazul inundaţiilor din august 2002 (4,75 miliarde de euro) şi iunie 2013 (2,25 miliarde de euro).

Luna aceasta, cancelarul Angela Merkel a anunţat că Germania va aloca 30 de miliarde de euro pentru reconstrucţia zonelor sinistrate în urma inundaţiilor devastatoare de la jumătatea lunii iulie. Această sumă, ce va forma un fond de reconstrucţie şi este mult mai mare faţă de cele alocate în urma altor catastrofe naturale în Germania, va fi suportată deopotrivă de Guvernul federal şi de cele 16 landuri, într-un ”semn de solidaritate naţională”, a precizat Merkel la o conferinţă de presă.

În luna iunie a acestui an, Cabinetul de la Berlin a aprobat un proiect de buget pentru anul viitor care prevede emiterea de noi datorii în valoare de aproape 100 miliarde de euro, în ideea de a putea finanţa noile măsuri de combatere a pandemiei de COVID-19, ceea ce ar duce împrumuturile totale contractate de Germania în perioada 2020-2022 până la un nivel de 470 miliarde de euro.

Începând din luna martie a anului trecut şi până în prezent, cancelarul Angela Merkel şi ministrul Finanţelor, Olaf Scholz, au implementat un set de măsuri fără precedent de salvare şi sprijinire, în ideea de a proteja cea mai mare economie a Europei de impactul pandemiei de COVID-19. Toate aceste măsuri au fost finanţate cu noi împrumuturi cu o valoare record de 130 miliarde de euro în 2020 şi 240 miliarde de euro în 2021, pentru care a fost suspendată o prevedere constituţională privind frâna datoriilor. Această limită va trebui suspendată şi anul viitor, pentru al treilea an consecutiv, pentru ca Berlinul să poată împrumuta 99,7 miliarde de euro în 2022.

Foto: Știri.md.

Inundaţiile din Germaniei îi vor costa pe asigurători 7 miliarde de euro