Interpol a refuzat anunțarea în căutare internațională lui Vladimir Plahotniuc

Comisia de Control a Fișierelor a Secretariatului General al OIPC INTERPOL a refuzat includerea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, în lista persoanelor anunțate în căutare internațională și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale Organizației. Despre această hotărâre, Procuratura Generală a fost informată ieri, 23 iulie 2020, relatează unimedia.info

Decizia a fost luată în cadrul ultimei sesiuni a Comisiei, care a avut loc în perioada 29 iunie – 3 iulie 2020, în orașul Lion, Franța, care a stabilit că: ”… menținerea datelor privind Solicitantul, nu este compatibilă cu obligaţiunea INTERPOL de a asigura cooperarea eficientă între autorităţile poliţieneşti în „spiritul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului” (articolul 2 al Constituţiei /V INTERPOL).”

Deoarece Comisia nu a indicat prin ce și-a motivat decizia, Procuratura Generală se va adresa Direcției Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGP cu solicitarea de a explica motivele care au stat la baza emiterii unei decizii de refuz în anunțarea învinuitului în căutare internațională.

În funcție de răspunsul care va urma, Procuratura va decide asupra modalității de reacționare în consecință.

Între timp, Procuratura continuă să administreze probe și va interveni cu argumente suplimentare în fiecare caz de refuz din partea partenerilor pentru a-i convinge că anume învinuitul este unul dintre beneficiarii furtului miliardului.

Activitatea organizației criminale, conduse de Vladimir Plahotniuc și „frauda bancară”, ca una din părțile ei componente, sunt printre cele mai complexe cauze pe care le-a anchetat vreodată Procuratura și printre cele mai relevante din punct de vedere financiar pentru întreaga societate.

Acum o lună, Procuratura Generală a Republicii Moldova a expediat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii setul de acte cu solicitarea de extrădare a fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere penală în Republica Moldova.

Concomitent, Procuratura Anticorupție și PCCOCS au expediat colegilor americani două cereri de comisie rogatorie în vederea administrării probelor necesare pentru confirmarea acuzațiilor aduse lui Vladimir Plahotniuc, identificării și indisponibilizării bunurilor rezultate din infracțiuni, precum și recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar.

Amintim că, cetățeanul Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

În luna februarie 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo a precizat că INTERPOL examinează cererea Republicii Moldova privind darea în căutare interpațională a lui Vladimir Plahotniuc.

În ianuarie curent Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a trimis repetat INTERPOL-ului o cerere de dare în căutare internațională a fostului lider PDM.

La data de 13 ianuarie, Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a declarat că SUA l-a inclus pe Vladimir Plahotniuc și pe toți membrii familiei sale în lista persoanelor indezirabile pe teritoriul său.

În decembrie 2019, Centrul Național Anticorupție (CNA) a sesizat INTERPOL, Ambasadele României, Statelor Unite ale Americii şi Regatului Unit în Republica Moldova despre faptul că fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, deţine încă o identitate cu acte valabile, eliberată pe numele Vladislav Novak. Totodată, CNA a solicitat Ambasadelor Regatului Unit și a SUA din Moldova, identificarea locului aflării acestuia în vederea extrădării ulterioare.

La 16 iunie, anul curent procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a solicitat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii extrădarea fostului lider PD, pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.

Sursa: unimedia.info

Alexandr Stoianoglocăutare internaționalăinterpolrefuzVladimir Plahotniuc